Pratik Bilgiler

» Amortisman Sınırı
» Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
» Emlak Vergisi Oranları
» Fatura Düzenleme Sınırı
» Değer Artış Kazançları İstisna Tutarları
» Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel
» Yıllık Ücretli İzinler

Muhasebe Standartları

» Ülke içinde kullanılan muhasebe standartlarını uluslararası standartlarla bütünleştirebilmek için 1995 yılından bu yana 43 uluslararası muhasebe standardı Türkiye’ye ...

T.C. Resmi Gazete

SİRKÜLER

Sirküler No:2013/38 ELEKTRONİK DEFTER VE ELEKTRONİK FATURA UYGULAMASINDA SON DURUM

 

   
 
Sirküler Tarihi: 09.07.2013
Sirküler No      : 2013/38
ELEKTRONİK DEFTER VE ELEKTRONİK FATURA UYGULAMASINDA SON DURUM
Bilindiği üzere 14.12.2012 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 421 sıra no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile elektronik fatura kullanma ve elektronik defter tutma zorunluluğunda önemli düzenlemeler yapılmıştır.
Gerek anılan Tebliğ gerekse 58 sıra numaraları Vergi Usul Kanunu Sirkülerinde yapılan açıklamalar birlikte değerlendirildiğinde uygulama özet olarak aşağıdaki gibi olacaktır:
1) Aşağıda sayılan mükellef gruplarına elektronik defter tutma ve elektronik fatura uygulamasına dâhil olma zorunluluğu getirilmiştir.
a) 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu kapsamında madeni yağ lisansına sahip olanlar ile bunlardan 2011 takvim yılında mal alan mükelleflerden 31.12.2011 tarihi itibariyle asgari 25 Milyon TL brüt satış hasılatına sahip olanlar.
b) 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (III) sayılı listedeki malları (tütün, alkol, kolalı gazozlar) imal, inşa veya ithal edenler ile bunlardan 2011 takvim yılında mal alan mükelleflerden 31.12.2011 tarihi itibariyle asgari 10 Milyon TL brüt satış hasılatına sahip olanlar.
5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu kapsamında madeni yağ lisansına sahip olan ve 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (III) sayılı listedeki malları imal, inşa veya ithal eden mükellef listesi www.gib.gov.tr ve www.efatura.gov.tr internet adreslerinde yayımlanmaktadır.
5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu kapsamında madeni yağ lisansına sahip olan mükelleflerden 2011 takvim yılı içinde mal alışı yapanlar, satın aldıkları malın türüne, fiyatına, miktarına veya herhangi bir özelliğine bakılmaksızın, 2011 yılı gelir tablolarındaki brüt satış hasılatı rakamları 25 Milyon TL veya daha yüksek ise elektronik fatura ve elektronik defter uygulamalarına dahil olacaklardır. Lisans sahibi mükelleflerden alış yapanların, madeni yağ sektöründe veya başka bir sektörde faaliyet göstermesi zorunluluk karşısındaki durumlarını etkilememektedir.
4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (III) sayılı listedeki malları imal, inşa veya ithal eden mükelleflerden 2011 takvim yılı içinde mal alışı yapanlar, satın aldıkları malın türüne, fiyatına, miktarına veya herhangi bir özelliğine bakılmaksızın 2011 yılı gelir tablolarındaki brüt satış hasılatı rakamları 10 Milyon TL veya daha yüksek ise elektronik fatura ve elektronik defter uygulamalarına dahil olmaktadır. Bu kapsamda alış yapanların tütün, alkol, kolalı gazozlar sektörlerinde veya başka sektörlerde faaliyet göstermesi zorunluluk karşısındaki durumlarını etkilememektedir.
Mükellefler brüt satış hasılatlarının hesaplanmasında, sadece madeni yağ, tütün, alkol veya kolalı gazoz satışları değil gelir tablosunda yer alan bütün satışları gösteren brüt satış hasılatına göre zorunluluk kapsamına alınacaktır.
2) Elektronik fatura uygulamasından yararlanan mükelleflerin birbirlerine yapmış oldukları mal teslimi veya hizmet ifaları için elektronik fatura düzenlemeleri zorunludur.
3) Zorunluluk kapsamına giren mükelleflerin;
a) Elektronik fatura uygulamasına 2013 takvim yılı (01.09.2013 tarihi itibariyle Gelir İdaresi Başkanlığı'na başvurulması gerekmektedir.)
b) Elektronik defter uygulamasına ise 2014 takvim yılı (Elektronik defter yazılımlarını kendi geliştiren mükelleflerin 01.09.2014 tarihi itibariyle elektronik defter test süreçlerini başarı ile tamamlamış olmaları gerekmektedir.)
içerisinde geçmeleri gerekmektedir.
4) Elektronik Fatura uygulamasına kayıtlı olan mükelleflerin birbirlerinden aldıkları mallar ve sağladıkları hizmetler için 01.09.2013 tarihinden itibaren elektronik fatura göndermeleri ve almaları zorunludur. Elektronik fatura uygulamasına kayıtlı olan mükellefler elektronik fatura uygulamasına kayıtlı olmayan mükelleflere yaptıkları mal teslimi ve hizmet ifası için genel hükümler çerçevesinde kağıt fatura düzenlemeye devam edeceklerdir.
5) Mükellefler, elektronik fatura gönderme ve alma işlemlerini teknik yeterliliğe sahip, Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan özel entegrasyon izni almış mükelleflerin bilgi işlem sistemi vasıtasıyla da gerçekleştirebileceklerdir.
Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan özel entegrasyon izni alan kurum sayısı halihazırda tek bir firmadan ibaret olup bu firma “İdea Teknoloji Çözümleri Bilgisayar San. ve Ticaret Limited Şirketi – İstanbul”dur.  
6) Mükelleflere ait elektronik faturaların yine mükelleflere ait bilgi işlem sistemlerinde saklanması esas olup üçüncü kişiler nezdinde de elektronik saklama yapılabilecektir. Başka mükelleflerden elektronik saklama hizmetinin alınması mükelleflerin elektronik faturalarının muhafaza ve ibraz sorumluluğunu ortadan kaldırmamaktadır.
Saklama izni alan mükelleflerin listesi Gelir İdaresi Başkanlığı’nın web sitesinde yayımlanacaktır.
7) Elektronik fatura uygulamasına dâhil olma zorunluluğu getirilen mükellefler elektronik fatura uygulamasına kayıtlı olan diğer mükelleflere kâğıt ortamında fatura düzenleyemeyeceklerdir.
8) Elektronik fatura uygulamasına dâhil olma zorunluluğu getirilen mükelleflerin elektronik fatura uygulamasına kayıtlı olan diğer mükellefler tarafından gönderilen elektronik faturaları almaları zorunludur.
9) Elektronik fatura uygulamasına kayıtlı mükellefler, uygulamaya kayıtlı olmayan mükelleflere yaptıkları mal teslimi ve hizmet ifası için genel hükümler çerçevesinde kağıt fatura düzenlemeye devam edecekler.
Yukarıda özetine yer verilen Bakanlık düzenlemelerinden de anlaşılacağı üzere, faaliyet konusu ne olursa olsun Petrol Piyasası Kanunu kapsamında madeni yağ lisansına sahip olanlardan mal alan mükelleflerin 31.12.2011 tarihi itibariyle asgari 25 Milyon TL brüt satış hasılatına sahip olmaları ve/veya Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (III) sayılı listedeki malları (tütün, alkol, kolalı gazozlar) imal, inşa veya ithal edenlerden mal alan mükelleflerin 31.12.2011 tarihi itibariyle asgari 10 Milyon TL brüt satış hasılatına sahip olmaları durumunda e-fatura ve e-defter uygulamasına geçmeleri zorunludur. Gerek Maliye Bakanlığı’nın gerekse piyasanın bu denli geniş bir geçiş sürecini altyapı olarak kaldırabileceği kanaatinde değiliz. Kaldı ki Tebliğin ilk yazılış amacının bu olmadığı, bahsolunan ürünleri alan mükelleflerin faaliyet konularının bu ürünlerin ticareti ile uğraşılması durumunda e-fatura ve e-defter uygulamasının söz konusu olacağı ve olması gerektiği düşüncesindeyiz. Aksi takdirde madeni yağ lisansına sahip bir firmadan 1 teneke yağ alan ve/veya Bakanlıkça ilan edilen firmalardan ticaretini yapmak kastı olmaksızın tütün, alkol veya kolalı içecek alan herkesin yine söz konusu hasılat tutarlarını aşması durumunda kapsama girmesi söz konusu olmaktadır ki bunun bir çok firma için gereksiz maliyete katlanmaktan başka bir sonucu olmayacaktır. Açıklanan nedenlerle uygulamanın yumuşatılması veya geçiş sürelerinin ileri bir tarihe ertelenmesi mümkün görülmektedir.
 
Saygılarımızla,
 
 
E. SÖNMEZ & B. ERSAN & S.A. ARISOY
SİNERJİ Denetim Danışmanlık
ve Yeminli Mali Müşavirlik Ltd. Şti.

 



DOSYAYI İNDİR (Sağ Tık/Farklı Kaydet)