Pratik Bilgiler

» Amortisman Sınırı
» Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
» Emlak Vergisi Oranları
» Fatura Düzenleme Sınırı
» Değer Artış Kazançları İstisna Tutarları
» Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel
» Yıllık Ücretli İzinler

Muhasebe Standartları

» Ülke içinde kullanılan muhasebe standartlarını uluslararası standartlarla bütünleştirebilmek için 1995 yılından bu yana 43 uluslararası muhasebe standardı Türkiye’ye ...

T.C. Resmi Gazete

SİRKÜLER

Sirküler No:2013/30 BÜTÜN ANONİM ŞİRKETLERE DENETÇİ ZORUNLULUĞU TEKRAR GETİRİLDİ

   
Sirküler Tarihi: 25.04.2013
Sirküler No      : 2013/30
BÜTÜN ANONİM ŞİRKETLERE DENETÇİ ZORUNLULUĞU TEKRAR GETİRİLDİ
Bilindiği üzere 23 Ocak 2013 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile Yeni Türk Ticaret Kanunu uyarınca bağımsız denetime tabi olacak şirketler belirlenmişti.  
Anılan Bakanlar Kurulu Kararı uyarınca 2013 yılından itibaren bağımsız denetime tabi olacak şirketler için genel kriterler aşağıdaki gibi belirlendi:
Bilanço aktif toplamı 150 milyon TL
Net satış hasılatı 200 milyon TL
Çalışan sayısı 500 çalışan
Şirketler yukarıda belirtilen üç ölçütten en az ikisinin sınırlarını art arda iki hesap döneminde aşması durumunda müteakip hesap döneminden itibaren bağımsız denetime tabi olacaklardır. Bağımsız denetime tabi şirketler söz konusu ölçütlerden en az ikisine ait sınırların art arda iki hesap döneminde altında kalması yada bir hesap döneminde söz konusu ölçütlerden en az ikisinin sınırlarının yüzde yirmi veya daha fazlası altında kalması durumunda, müteakip hesap döneminden itibaren bağımsız denetim kapsamından çıkacaktır.
Bağlı ortaklıkları ve iştirakleri bulunan şirketler açısından bu kararda belirtilen üç ölçütten ikisinin sınırlarının aşılıp aşılmadığının belirlenmesinde; aktif toplamı ve yıllık net satış hasılatı bakımından ana ortaklık ve bağlı ortaklığa ait finansal tablolarda yer alan kalemlerin toplamı (varsa grup içi işlemler yok edilecektir), çalışan sayısı bakımından ise ana ortaklıkta ve bağlı ortaklıkta önceki yıllardaki (son iki yıldaki) ortalama çalışan sayılarının toplamı dikkate alınacaktır. İştirakler açısından, söz konusu ölçütler, iştirakteki hisseleri oranında göz önünde bulundurulacaktır.
Yukarıda belirtilen genel kriterlere bakılmaksızın,  Karara ekli listelerde belirtilen özel alanlarda faaliyet gösteren şirketler de bağımsız denetime tabi tutulmuştur (ör: Sermaye Piyasası Kanunu uyarınca Sermaye Piyasası Kurulunun düzenleme ve denetimine tabi şirketlerden portföy yönetim şirketleri, ipotek finansmanı kuruluşları, varlık kiralama şirketleri, merkezi takas kuruluşları, merkezi saklama kuruluşları, veri depolama kuruluşları, derecelendirme kuruluşları, değerleme kuruluşları, sermaye piyasası araçları bir borsada ve / veya teşkilatlanmış diğer piyasalarda işlem gören anonim şirketler, bankalar, finansal kiralama şirketleri, faktoring şirketleri, finansman şirketleri, sigorta ve emeklilik şirketleri, İstanbul Altın Borsasında üye olarak faaliyet göstermesine izin verilen yetkili müesseseler, kıymetli madenler aracı kurumları, kıymetli maden üretimi veya ticareti ile iştigal eden anonim şirketler herhangi bir ölçüte bakmaksızın her halükarda bağımsız denetime tabidir). 
Bağımsız denetime tabi olan şirketler münferit ve konsolide finansal tablolarının hazırlanmasında Türkiye Muhasebe Standartlarını uygulayacaklardır.
Bakanlar Kurulu Kararında belirlenen kriterlere göre 2500 civarında şirketin bağımsız denetime tabi olacağı,  bağlı ortaklıklar ve iştirakler de dikkate alındığında bu sayının bir miktar daha artabileceği değerlendirilmektedir.
Anılan düzenlemelerden sonra yukarıda sayılan kriterlere uymayan anonim şirketlerin tamamı denetim kapsamı dışında kalmış, bu da Eski Türk Ticaret Kanunu’nun da gerisine düşülmesi sonucunu doğurmuştu. Hatta çok sayıda anonim şirket genel kurullarında, Eski Ticaret K

DOSYAYI İNDİR (Sağ Tık/Farklı Kaydet)