Pratik Bilgiler

» Amortisman Sınırı
» Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
» Emlak Vergisi Oranları
» Fatura Düzenleme Sınırı
» Değer Artış Kazançları İstisna Tutarları
» Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel
» Yıllık Ücretli İzinler

Muhasebe Standartları

» Ülke içinde kullanılan muhasebe standartlarını uluslararası standartlarla bütünleştirebilmek için 1995 yılından bu yana 43 uluslararası muhasebe standardı Türkiye’ye ...

T.C. Resmi Gazete

SİRKÜLER

Sirküler No:2013/2 İSKONTO VE AVANS FAİZ ORANLARI DÜŞÜRÜLDÜ

 

    SİNERJİ SİRKÜLER RAPOR
 
Sirküler Tarihi: 02.01.2013
Sirküler No      : 2013/2
İSKONTO VE AVANS FAİZ ORANLARI DÜŞÜRÜLDÜ
Merkez Bankası’nca 20 Aralık 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Tebliğ ile vadesine en çok 3 ay kalan senetler karşılığında yapılacak reeskont işlemlerinde uygulanacak iskonto faiz oranı yıllık %16’dan %13,50’ye; avans işlemlerinde uygulanacak faiz oranı ise yıllık %16,50’den %13,75’e düşürülmüştür. Belirlenen yeni oranlar 20.12.2012 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
238 sıra no.lu VUK Genel Tebliğine göre, vergisel açıdan reeskont işlemlerinde esas alınacak oran yıllık avans faiz oranı olduğundan, bu değişiklikle 20.12.2012 tarihinden itibaren reeskont hesabında %13,50 oranı dikkate alınacaktır.
Avans işlemlerinde uygulanacak faiz oranlarındaki değişiklik işletmelerde yalnızca reeskont işlemlerinde uygulanacak faiz oranlarının tespiti açısından önem taşımamakta, bazı vergisel işlemlerde de bu oranın uygulanması gerekebilmektedir. Örneğin, bir sermaye şirketinin (limited, anonim ve eshamlı komandit şirketler); kendi ortaklarına, ortaklarının ilgili bulunduğu gerçek ve tüzel kişilere, idaresi, murakabesi veya sermayesi bakımlarından vasıtalı vasıtasız olarak bağlı bulunduğu veya nüfuzu altında bulundurduğu gerçek ve tüzel kişilere herhangi bir nema elde etmeksizin faizsiz olarak para kullandırması durumunda, 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 13. maddesi uyarınca şirketten ortaklarına transfer fiyatlaması yoluyla örtülü yoldan kazanç dağıtıldığı eleştirisi yapılabilmektedir.
Olası vergi incelemelerinde vergi tarhiyatı ve vergi cezası işlemlerini önlemek için, yukarıda sayılan kişilerin şirketten kullanmış olduğu paralar ile şirkete vermiş olduğu paraların karşılıklı olarak adatlandırılması ve şirket lehine olumlu bir farkın çıkması durumunda bakiye adat üzerinden şirket lehine faiz hesaplanması gerekmektedir. Anılan işlemde esas alınacak faiz oranı, şirket içi emsal varsa bu oran olacaktır. Bir başka ifade ile şirketin banka ve diğer kredi kuruluşlarından kredi kullanmış olması durumunda, adatlandırma işleminde de bu oranın kullanılması yerinde olacaktır. Ancak, şirket içi emsal faiz oranının bulunmaması durumunda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nca ilan edilen avans işlemlerinde uygulanacak oranın adatlandırma işlemlerinde de kullanılması mümkündür. Danıştay tarafından verilen çok sayıda kararda, örtülü kazanç dağıtımının tespiti sırasında adatlandırma işlemlerinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nca ilan edilmiş bulunan ve avans işlemlerinde kullanılacak olan oranın esas alınabileceği belirtilmiştir. Bu itibarla yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde, 20.12.2012 tarihinden itibaren şirketlerin, ortaklarına ve diğer ilişkili kişilere kullandırmış olduğu paralar nedeniyle şirket lehine hesaplanacak faiz tutarının tespiti amacıyla yapılacak olan adatlandırma işlemlerinde %13,75 oranı kullanılabilecektir. Bu şekilde bir faiz hesaplaması söz konusu ise hesaplanan faiz tutarı üzerinden ayrıca %18 oranında KDV hesaplanması ve sunulan finansman hizmeti için fatura düzenlenmesi gerekmektedir.  
20.12.2012 tarihinden öncesi işlemlerde ise bu tarihlerde geçerli olan %16,50 oranı esas alınacaktır.
 
Saygılarımızla,
 
Erdal SÖNMEZ   &   Bülent ERSAN
SİNERJİ Denetim Danışmanlık
ve Yeminli Mali Müşavirlik Ltd. Şti.
 
 
 

 



DOSYAYI İNDİR (Sağ Tık/Farklı Kaydet)