SİNERJİ SİRKÜLER RAPOR
Sirküler Tarihi: 26.12.2024
Sirküler No : 2024/24
KAR PAYI DAĞITIMLARINDA UYGULANAN STOPAJ ORANI %10’DAN %15'E YÜKSELTİLDİ
22/12/2024 tarihli Resmi Gazete yayımlanan 9286 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile kâr payı stopaj oranı 22 Aralık 2024 tarihinden geçerli olmak üzere % 10’dan % 15’e çıkarıldı. Bu oran 4936 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 22 Aralık 2021 tarihinden bu yana %10 olarak uygulanıyordu.
Karar kapsamında:
1. Tam mükellef kurumlar tarafından; tam mükellef gerçek kişilere, gelir ve kurumlar vergisi mükellefi olmayanlara ve gelir vergisinden muaf olanlara dağıtılan kâr payları üzerinden,
2. Tam mükellef kurumlar tarafından; dar mükellef gerçek kişilere ve gelir vergisinden muaf olan dar mükelleflere dağıtılan kâr payları üzerinden,
3. Vergiden muaf olan kurumlara dağıtılan kâr payları üzerinden,
4. Tam mükellef kurumlar tarafından, Türkiye'de bir iş yeri veya daimi temsilci aracılığıyla kâr payı elde edenler hariç olmak üzere dar mükellef kurumlara veya kurumlar vergisinden muaf olan dar mükelleflere dağıtılan kâr payları üzerinden,
5. Yıllık veya özel beyanname veren dar mükellef kurumların, indirim ve istisnalar düşülmeden önceki kuram kazancından, hesaplanan kurumlar vergisi düşüldükten sonra kalan kısımdan ana merkeze aktardıkları tutar üzerinden yapılan vergi kesinti oranı 22 Aralık 2024 tarihinden itibaren %15 olarak uygulanacak.
Yurt dışına ödenen kâr paylarında, ilgili ülke ile çifte vergilendirmeyi önleme anlaşması varsa stopaj oranı için vergi anlaşması devreye girmekte ve daha düşük bir oran öngörülmüşse bu oran uygulanmaktadır.
Tam mükellef kurumlara dağıtılan kâr paylarından stopaj yapılmamaktadır. Bu kurumlar tam mükellef gerçek kişi ve dar mükellef yabancı kurum ortaklarına kâr payı dağıtacakları zaman stopajı yapmak zorundadırlar.
Gerçek kişilerce elde edilen kar paylarının yarısı gelir vergisinden müstesna olup kalan tutarın ilgili yıla ilişkin gelir vergisi tarifesinin ikinci dilimini (2024 yılı için 230.000 TL) aşması halinde yıllık gelir vergisi beyanı ile beyan edilmesi gerekmektedir. Beyannamede hesaplanan vergiden tevkif suretiyle ödenen verginin tamamı mahsup edilmektedir.
Stopaj oranında yapılan artış beyana tabi kâr payları için ödenecek toplam vergi tutarında bir farklılık (artış veya azalış) yaratmamaktadır. Beyana tabi olmayan kâr payları için ise stopaj nihai vergi olduğundan, stopaj oranındaki artış bu kâr paylarındaki vergi yükünü 5 puan artırmış olacaktır.
Dar mükellef gerçek kişi ve kurumlar ile gelir ve kurumlar vergisi mükellefi olmayanlar ve gelir vergisinden muaf olanlarda da tevkifat nihai vergi olmaktadır.
Kararın yayımı tarihinden itibaren dağıtılan kar payları üzerinden %15 oranında tevkifat yapılacaktır. Dolayısıyla hangi tarihte genel kurul veya ortaklar kurulu yapılmış olursa olsun 22 Aralık 2024 tarihinden itibaren dağıtılacak kâr payları üzerinden yüzde 15 oranından stopaj yapılması gerekmektedir.
Kâr dağıtım stopajının yapılacağı zaman aşağıdaki durumlar çerçevesinde belirlenecektir:
1. Şirketin kâr dağıtım kararı almaya yetki organı anonim şirketlerde genel kurul, limited şirketlerde ise ortaklar kuruludur. Bu kurulların payı ödemelerinin yapılmasını öngördüğü tarih itibariyle stopaj yapma yükümlülüğü doğar.
2. Bahsolunan kurullar kâr dağıtımı için belli tarihler öngörmüşlerse kâr dağıtımının bu tarihlerde yapıldığı kabul edilir. Eğer herhangi bir tarih öngörülmemişse genel kurul/ortaklar kurulu toplantısının yapıldığı tarihte kâr dağıtım stopajı doğar.
3. Anılan kurullar kâr dağıtımı için tarih öngörmeyip, yönetim organına (anonim şirketlerde yönetim kuruluna, limited şirketlerde müdürlere) ileride kârın dağıtılacağı tarihi belirleme konusunda yetki vermişse, yönetim organının belirleyeceği kâr dağıtım tarihlerinde stopaj yapılacaktır.
4. Kurulların kâr payı dağıtılmasını öngördüğü tarihte nakden ödeme yapılmamış olsa dahi hesaben ödeme yapıldığı varsayımı ile bu tarih itibariyle stopajın yapılması gerekmektedir.
Saygılarımızla,
SİNERJİ
Bağımsız Denetim
Danışmanlık ve Yeminli
Mali Müşavirlik Ltd. Şti.