Pratik Bilgiler

» Amortisman Sınırı
» Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
» Emlak Vergisi Oranları
» Fatura Düzenleme Sınırı
» Değer Artış Kazançları İstisna Tutarları
» Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel
» Yıllık Ücretli İzinler

Muhasebe Standartları

» Ülke içinde kullanılan muhasebe standartlarını uluslararası standartlarla bütünleştirebilmek için 1995 yılından bu yana 43 uluslararası muhasebe standardı Türkiye’ye ...

T.C. Resmi Gazete

SİRKÜLER

SİRKÜLER NO: 2023/11 VERGİ GELİRLERİNİ ARTIRMAYA YÖNELİK ÖNEMLİ YASAL DÜZENLEMELER MECLİS BAŞKANLIĞINA SUNULDU

 

VERGİ GELİRLERİNİ ARTIRMAYA YÖNELİK ÖNEMLİ YASAL DÜZENLEMELER MECLİS BAŞKANLIĞINA SUNULDU

6/2/2023 Tarihinde Meydana Gelen Depremlerin Yol Açtığı Ekonomik Kayıpların Telafisi için Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi İhdası ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi” 5 Temmuz 2023 tarihinde TBMM Başkanlığına sunulmuş bulunuyor.

Anılan yasa teklifiyle, deprem afetleri nedeniyle ortaya çıkan finansman ihtiyacının karşılanmasına katkı sağlanmasını teminen önemli vergi artırımları öngörülmekte.

Yasalaşmasını müteakip yürürlüğe girmemesi beklenilen düzenlemeler özet halinde aşağıda açıklanmaya çalışılmıştır:

1. Bir Defaya Mahsus Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi Getiriliyor:

Torba yasa ile yasanın yayımlanacağı tarihte kayıt ve tescilli olan taşıtlar ile 31/12/2023 tarihine kadar ilk defa kayıt ve tescil edilecek olan taşıtlardan, bir defaya mahsus olmak üzere, 2023 yılında tahakkuk ettirilen motorlu taşıtlar vergisi tutarı kadar ek motorlu taşıtlar vergisi alınması öngörülüyor.

2. Kurumlar Vergisi Oranı Kalıcı Olarak Yükseltiliyor:

KVK’nın kurumlar vergisi oranını düzenleyen 32. maddesinde yapılan değişikliklerle;

a) Yüzde 20 olan kurumlar vergisi oranı yüzde 25’e, banka ve finans kurumları için yüzde 25 olan oran yüzde 30’a çıkarılıyor.

b) İhracatçı kurumlar için uygulanan 1 puan indirim 5 puana yükseltiliyor.

Kurumlar vergisi oranlarına ilişkin değişiklikler, 1/10/2023 tarihinden itibaren verilmesi gereken beyannamelerden başlamak üzere, kurumların 2023 yılı ve izleyen vergilendirme dönemlerinde elde edilen kazançlarına, özel hesap dönemine tabi olan kurumların ise 2023 takvim yılında başlayan özel hesap dönemi ve izleyen vergilendirme dönemlerinde elde edilen kazançlarına uygulanmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girecek.

3. Taşınmaz Satışında KDV İstisnası Kaldırılıyor:

Bilindiği üzere Katma Değer Vergisi (KDV) Kanunun 17/4-r maddesi uyarınca, kurumların aktifinde en az iki tam yıl süreyle bulunan iştirak hisseleri ile taşınmazların satışı suretiyle gerçekleşen devir ve teslimler ile bankalara, finansal kiralama ve finansman şirketlerine borçlu olanların ve kefillerinin borçlarına karşılık taşınmaz ve iştirak hisselerinin (müzayede mahallerinde yapılan satışlar dahil) bankalara, finansal kiralama ve finansman şirketlerine devir ve teslimleri ile bu taşınmaz ve iştirak hisselerinin finansal kiralama ve finansman şirketlerince devir ve teslimleri KDV’den istisna.

Bu maddede yapılması öngörülen değişiklikle, kurumların aktifinde en az iki tam yıl süreyle bulunan taşınmazların satışı suretiyle gerçekleşen devir ve teslimlerde uygulanan KDV istisnası kaldırılıyor. İştirak hissesi satışında ise istisna devam ettiriliyor.

Banka, finansal kiralama ve finansman şirketlerine ilişkin istisna uygulamaları da mevcut haliyle devam ettiriliyor.

İstisnayı kaldıran maddenin yürürlüğe gireceği tarihten önce kurumların aktifinde yer alan taşınmazlar için eski hükümlerin uygulanması, yani bunların devir ve teslimlerinde istisnanın geçerli olması öngörülüyor.

4. Taşınmaz Satış Kazancına İlişkin İstisna Kaldırılıyor:

Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 5/1-e maddesi kapsamında taşınmaz satışlarından doğan kazançların yüzde 50’si için uygulanan istisna kaldırılıyor. Geçici maddeyle, istisnayı kaldıran maddenin yürürlüğe gireceği tarihten önce kurumların aktifinde yer alan taşınmazlar için istisnanın kullanımı imkanı veriliyor. Ancak istisna oranı yüzde 50’den yüzde 25’e düşürülüyor. 

5. Girişim Sermayesi Yatırım Fonu Dışındaki Diğer Yatırım Fonlarından Elde Edilen Gelirlere Yönelik Kurumlar Vergisi İstisnaları Kaldırılıyor:

Girişim sermayesi yatırım fonu katılma payları ile girişim sermayesi yatırım ortaklıklarının hisse senetlerinden elde edilen gelirlere sağlanan istisna hariç olmak üzere diğer yatırım fonlarından elde edilen gelirlere yönelik istisna kaldırılıyor.

İstisnalar, torba yasanın yayımlanacağı tarihten itibaren iktisap edilen katılma payları için kaldırılıyor. Bu tarihten önce iktisap edilmiş olanlarda istisna uygulaması devam edecek.

6. Taşınmazlar Kısmi Bölünme Kapsamından Çıkarılıyor:

KVK’nın 19. maddesi kapsamında taşınmazlar, en az iki yıl süreyle elde tutulan iştirak hisseleri ile sahip olunan üretin ve hizmet işletmeleri kayıtlı değerleri ile vergisiz olarak mevcut veya yeni kurulan şirketlere kısmi bölünme kapsamında ayni sermaye olarak konulabilmekte.

Yapılması öngörülen değişiklikle, taşınmazlar için bu olanak kaldırılıyor. Bu değişikliğin 1/1/2024 tarihinde yürürlüğe girmesi öngörülüyor.

7. Cumhurbaşkanının GEKAP Tutarlarını Yeniden Belirleme Yetkisi Artırılıyor:

2872 sayılı Çevre Kanunu’nun ek 11. maddesine istinaden tahsil edilen geri kazanım katılım payı (GEKAP) yıllar itibariyle yeniden değerleme oranında artırılarak uygulanmakta. Cumhurbaşkanının halen yeniden değerleme oranında artan tutarları yarısına kadar artırma yetkisi bulunuyor. Torba yasa teklifi ile Cumhurbaşkanına yeniden değerleme oranı uygulanmak suretiyle artan tutarları iki katına kadar artırma yetkisi veriliyor.

8. ÖTV’de Artırım Yetkisi Genişletiliyor:

4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu'na ekli (I) ve (III) sayılı listelerde yer alan malların, oluşabilecek fiyat dalgalanmalarına uygun şekilde vergilenmesi ve günün sosyal, ekonomik ve mali ihtiyaçlarına göre hızlı ve esnek karar alınabilmesi için Cumhurbaşkanına tanınan yetki değiştiriliyor.

Ayrıca Kanuna ekli (I) sayılı listedeki mallar için maktu vergi tutarlarının enflasyondan etkilenmemesi amacıyla bu tutarların her yıl ocak ve temmuz aylarında, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından ilan edilen yurt içi üretici fiyat endeksindeki son altı ayda meydana gelen değişim oranında güncellenebilmesi amacıyla düzenlemeler yapılıyor.

 

   Saygılarımızla,

      SİNERJİ

Bağımsız Denetim

Danışmanlık ve Yeminli

Mali Müşavirlik Ltd. Şti.

 

 

 



DOSYAYI İNDİR (Sağ Tık/Farklı Kaydet)