DEPREM NEDENİYLE YAPILAN BAĞIŞ VE YARDIMLARIN GELİR VE KURUMLAR VERGİSİ MATRAHLARININ TESPİTİNDE İNDİRİMİ
1. AFAD ve Kızılay'a Yapılan Nakdi ve Ayni Bağış ve Yardımlar:
Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 10/1-e bend hükmü ile Gelir Vergisi Kanunu'nun 89/1-10 numaralı bend hükümleri uyarınca, Cumhurbaşkanınca başlatılan yardım kampanyalarına makbuz karşılığı yapılan ayni ve nakdi bağışların tamamı, gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerince vergiye tabi safi kazançlarının tespitinde beyanname üzerinde ayrıca gösterilmek şartıyla indirilebilmektedir.
3 Şubat 2021 tarihinde yayımlanan 3483 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı gereğince, bu tarihten itibaren ülkemizde meydana gelebilecek depremler sonrası zarar gören afetzedeler için Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığı koordinasyonunda yardım kampanyaları yürütülmektedir.
Yukarıda yer verilen Kanun hükümleri ile ilgili Cumhurbaşkanı Kararı uyarıca AFAD tarafından afetzedelere yardım amacıyla açılan banka hesaplarına bağış olarak yatırılan tutarların tamamı ile yine AFAD'a yapılan ayni yardımların tamamı gelir ve kurumlar vergisi beyannameleri ile ilgili dönem geçici vergi beyannamelerinde ayrıca gösterilmek şartıyla beyan edilen kazançtan indirilebilecektir.
Nakdi bağışların indirime konu edilebilmesi için ödemeye ilişkin banka dekontları ile tevsiki gerekmektedir.
Ayni bağışlar AFAD Başkanlığının kendisine yapılabileceği gibi AFAD’ın yönlendirdiği kamu kurum ve kuruluşlarına da yapılabilecektir. Bu kapsamda yapılan ayni bağışların tamamı, bağışa konu malların içeriğine ve ilgili kurumlarca teslim alındığına ilişkin belge düzenlenmesi kaydıyla, indirim konusu yapılabilecektir. Yine söz konusu kapsamda yapılan bağış ve yardımlarda KDV hesaplanmayacak ve bağışa konu mallara ilişkin yüklenilen KDV’ler de işletmeler tarafından indirim konusu yapılabilecektir.
Öte yandan, gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri tarafından afetzedelere yardım amacıyla Türkiye Kızılay Derneğine makbuz karşılığı yapılan nakdi bağış veya yardımların da tamamı beyan edilen kazançtan indirilebilmektedir.
Kızılay’a yapılacak ayni bağış ve yardımlar ise 1 seri no.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliği'nin "10.3.2.1. Kurum kazancının %5'i ile sınırlı bağış ve yardımlar" başlıklı bölümünde yapılan açıklamalar çerçevesinde, kurum kazancının veya gelir vergisi beyannamesinde beyan edilen gelirin %5'i ile sınırlı olarak matrahtan indirilebilmektedir.
Kurumlar vergisi matrahının tespitinde indirim konusu yapılabilecek bağış ve yardımların tutarı, o yıla ait kurum kazancı ile sınırlıdır. Bağışın yapıldığı hesap döneminde indirilemeyen bağış ve yardım tutarları sonraki dönemlere devredilememektedir
2. Gıda Bankacılığı Faaliyetinde Bulunan Dernek ve Vakıflara Yapılan Ayni Bağış ve Yardımlar:
Gelir Vergisi Kanunu'nun 40/1-10 numaralı bendinde fakirlere yardım amacıyla gıda bankacılığı faaliyetinde bulunan dernek ve vakıflara Hazine ve Maliye Bakanlığınca belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde bağışlanan gıda, temizlik, giyecek ve yakacak maddelerinin maliyet bedelinin safi kazancın tespitinde gider olarak indirilebileceği hükme bağlanmıştır.
Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 6. maddesi ile Gelir Vergisi Kanunu'nun 89/1-6 numaralı bend hükümleri uyarınca fakirlere yardım amacıyla gıda bankacılığı faaliyetinde bulunan dernek ve vakıflara Maliye Bakanlığınca belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde bağışlanan gıda, temizlik, giyecek ve yakacak maddelerinin maliyet bedelinin tamamı gelir ve kurumlar vergisi matrahlarının tespitinde indirim olarak dikkate alınabilecektir.
Öte yandan söz konusu kapsamda yapılan ayni bağış ve yardımlarda KDV hesaplanmayacak ve bağışa konu mallara ilişkin yüklenilen KDV’ler de KDV Kanunu'nun 30/1-a bend hükmü uyarınca işletmeler tarafından indirim konusu yapılabilecektir.
Gıda bankacılığı kapsamında yapılacak bağışlara ilişkin usul ve esaslar 251 seri no.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği ile belirlenmiş olup anılan Tebliğde vergi avantajlarından yararlanabilmek için;
a) Ayni bağışının dernek veya vakfa yapılmış olması,
b) Bağışı kabul edecek dernek veya vakfın tüzüğünde veya senedinde ihtiyacı bulunanlara ayni yardım yapabilmesine ilişkin hükümlerin bulunması,
c) Gıda bankacılığı kapsamında yapılacak bağışların gıda, temizlik, giyecek ve yakacak niteliğinde olması ve
d) Yapılacak bağışların bedelsiz olarak ihtiyaç sahiplerine dağıtılmak üzere yapılması gerektiği belirtilmiştir.
Saygılarımızla,
SİNERJİ
Bağımsız Denetim
Danışmanlık ve Yeminli
Mali Müşavirlik Ltd. Şti.