Sirküler Tarihi: 04.01.2023
Sirküler No : 2023/1
2023 YILINDA HİZMET ERBABINA YAPILACAK NAKDİ YEMEK ÖDEMELERİ İLE YAKIT YARDIMINDA GELİR VERGİSİ İSTİSNASI UYGULAMALARI
1. Yemek İstisnası Uygulaması:
7420 sayılı Kanunla 1/12/2022 tarihinden itibaren uygulanmak üzere Gelir Vergisi Kanunu'nun 23. maddesinin birinci fıkrasının (8) numaralı bendinin parantez içi hükmünde yapılan değişiklikle, işverenler tarafından hizmet erbabına işyerinde veya müştemilatında yemek verilmeyen durumlarda, yemek bedelinin nakit olarak verilmesi suretiyle sağlanan menfaatler de istisna kapsamına alınmıştır.
Hizmet erbabına nakit olarak ödenen yemek bedelinin gelir vergisinden istisna edilebilmesi için;
a) İşverenler tarafından işyerinde veya müştemilatında yemek verilmemesi,
b) Günlük yemek bedelinin 110 Türk lirasını aşmaması,
c) Fiilen çalışılan günlere ilişkin olması gerekmektedir.
Nakit olarak yapılan yemek bedeli ödemelerinin, "Ücret, Prim, İkramiye ve Bu Nitelikteki Her Türlü İstihkakın Bankalar Aracılığıyla Ödenmesine Dair Yönetmelikte" belirlenen ödeme usulüne göre yapılması gerekmektedir.
İşverenlerce hizmet erbabına nakit olarak verilen yemek bedelinin tamamının, istisna kapsamında olup olmadığına bakılmaksızın ücret bordrosunda gösterilmesi gerekmektedir.
İstisna kapsamındaki yemek bedeli ödemeleri yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde vergi matrahına dahil edilmeyecektir.
İşverenler tarafından hizmet erbabına yapılan ödemelere ilişkin olarak düzenlenen kağıtlarda yer alan tutarın yemek istisnasına isabet eden kısmı damga vergisinden de istisna edilmiştir.
2. Elektrik, Doğalgaz ve Benzeri Isınma Giderleri Karşılığı Olarak Çalışanlara Yapılan Ödemelerde Gelir Vergisi İstisnası:
7420 sayılı Kanunun geçici 1. maddesinde; işverenler tarafından çalışanlara elektrik, doğalgaz ve diğer ısınma giderlerine karşılık olmak üzere 30/6/2023 tarihine kadar (bu tarih dahil) mevcut ücretlerine/prime esas kazançlarına ilave olarak yapılan aylık 1.000 Türk lirasını aşmayan ödemelerin 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa göre prime esas kazanca dahil edilmeyeceği ve bu tutar üzerinden Gelir Vergisi Kanunu uyarınca gelir vergisi hesaplanmayacağı hükmüne yer verilmiştir.
İşverenler tarafından hizmet erbabına bu şekilde yapılan ödemelerin istisna kapsamında değerlendirilebilmesi için söz konusu ödemelerin;
a) 9/11/2022 tarihi ila 30/6/2023 tarihi (bu tarih dahil) arasında yapılması,
b) Elektrik, doğalgaz ve diğer ısınma giderlerine karşılık olmak üzere yapılması,
c) Aylık 1.000 Türk lirasını aşmaması,
d) Mevcut ücretlerine ilave olarak yapılması gerekmektedir.
İşverenlerce elektrik, doğalgaz ve diğer ısınma giderlerine karşılık olmak üzere yapılan ilave ödemelerin istisnaya konu edilebilmesi için hizmet erbabından elektrik, doğalgaz ve diğer ısınma giderlerine ilişkin fatura veya herhangi bir belge talep edilmeyecektir.
Bu kapsamda yapılan ödemelere ilişkin olarak damga vergisi istisnası bulunmamaktadır.
Örnek:
Aylık brüt 10.000 TL ücret geliri elde eden hizmet erbabı (A)’ya işveren (B) tarafından elektrik, doğalgaz ve diğer ısınma giderlerine karşılık olmak üzere 01/01/2023 tarihinden itibaren mevcut ücretine ilave olarak aylık 700 TL tutarında ödeme yapılmaktadır. Bu durumda işveren (B) tarafından ücretli çalışanı hizmet erbabı (A)’ya 30/6/2023 tarihine kadar yapılan bu ödemelerin tamamı istisna kapsamında olup söz konusu ödemeler üzerinden gelir vergisi hesaplanmayacak ayrıca bu tutar prime esas kazanca da dahil edilmeyecektir.
İstisna, hizmet erbabının ücretine ilave olarak ödenen 1.000 Türk lirası ile sınırlı olup elektrik, doğalgaz ve diğer ısınma giderlerine karşılık olsa dahi bu tutarın üzerinde bir ödeme yapılması halinde aşan kısım ücret olarak vergiye tabi tutulacaktır.
Saygılarımızla,
SİNERJİ
Bağımsız Denetim
Danışmanlık ve Yeminli
Mali Müşavirlik Ltd. Şti.