SİNERJİ SİRKÜLER RAPOR
Sirküler Tarihi: 13.01.2022
Sirküler No : 2022/5
GİDER PUSULASI UYGULAMASINDA ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI
7338 sayılı Kanunun 23. maddesiyle VUK'un 234. maddesinde yapılan değişiklik ile gider pusulası düzenlenmesi zorunluluğunun kapsamı genişletilmiş, belgenin düzenlenme süresinin 7 gün olduğu hususu da ilgili maddede açık bir şekilde ifade edilmiştir. Anılan değişiklik 01.11.2021 tarihi itibarıyla yürürlüğe girmiştir.
Değişiklik öncesi hükümde gider pusulasının, defter tutan mükelleflerin (birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenlerle defter tutmak mecburiyetinde olan serbest meslek erbabı ve çiftçilerin) yalnızca vergiden muaf esnafa yaptırdıkları işler veya onlardan satın aldıkları emtia ile birinci ve ikinci sınıf tüccarların, zati eşyalarını satan kimselerden satın aldıkları altın, mücevher gibi kıymetli eşya için tanzim edileceği belirtilmişken yapılan değişiklik sonrasında defter tutan mükelleflerin (birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, defter tutmak mecburiyetinde olan serbest meslek erbabı ve çiftçilerin) VUK kapsamındaki belgeleri düzenleme zorunluluğu bulunmayanlara yaptırdıkları işler veya onlardan satın aldıkları mallar (gerçek usulde vergilendirilmeyen çiftçilerden satın aldıkları mallar hariç) için düzenleneceği belirtilmiştir. Böylelikle VUK kapsamında belge düzenleme zorunluluğu bulunmayan herkes yaptıkları işler ve sattıkları mallar için bu kapsama alınmıştır.
Yine Kanunun 234. maddesinde yapılan değişiklik ile gider pusulasının, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami yedi gün içinde düzenleneceği; bu süre içerisinde düzenlenmeyen gider pusulasının hiç düzenlenmemiş sayılacağı belirtilmiştir. Mükelleflerin bu süreye dikkat etmeleri özel usulsüzlük cezasına muhatap olmamaları bakımından büyük önem arz etmektedir.
Gider pusulası; işin mahiyeti, emtianın cins ve nev'i ile miktar ve bedelini ve iş ücretini ve işi yaptıran ile yapanın veya emtiayı satın alan ile satanın adlarıyla soyadlarını (Tüzel kişilerde unvanlarını) ve adreslerini ve tarihi ihtiva edecek şekilde iki nüsha olarak tanzim edilecek; bir nüshası işi yapana veya malı satana verilecektir.
Yukarıda belirtilen bilgileri içermek şartıyla;
a) Malın veya hizmetin bedelinin 7 günlük süre içerisinde satıcıya; banka, yetkilendirilmiş ödeme kuruluşları veya PTT aracılığıyla ödenmesi halinde bu kurumlarca düzenlenen belgeler,
b) Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında satın alınan malların gider pusulası düzenlemek zorunda olanlara iade edilmesinde, iade edilecek tutarların yukarıda belirtilen kurumlar aracılığıyla iadesinde bu kurumlarca düzenlenen belgeler,
c) VUK'a göre belge düzenleme zorunluluğu bulunmayan kamu kurum ve kuruluşlarının tabi oldukları ilgili mevzuat dâhilinde yaptıkları işler veya sattıkları mallar için düzenledikleri belgeler, gider pusulası yerine geçecektir.
VUK'un 353. maddesine göre gider pusulasının düzenlenmemesi veya yedi günlük süre içinde düzenlenmediği için hiç düzenlenmemiş sayılması durumunda belgeye yazılması gereken meblağın veya meblağ farkının %10'u nispetinde (1.1.2022 tarihinden itibaren uygulanmak üzere 500.-TL'den az olmamak koşuluyla) özel usulsüzlük cezası kesilecektir.
Bir takvim yılı içinde gider pusulası için kesilebilecek özel usulsüzlük cezasının tavan tutarı 2022 takvim yılı için 250.000.-TL olarak belirlenmiştir.
Saygılarımızla,
SİNERJİ
Bağımsız Denetim
Danışmanlık ve Yeminli
Mali Müşavirlik Ltd. Şti