Pratik Bilgiler

» Amortisman Sınırı
» Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
» Emlak Vergisi Oranları
» Fatura Düzenleme Sınırı
» Değer Artış Kazançları İstisna Tutarları
» Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel
» Yıllık Ücretli İzinler

Muhasebe Standartları

» Ülke içinde kullanılan muhasebe standartlarını uluslararası standartlarla bütünleştirebilmek için 1995 yılından bu yana 43 uluslararası muhasebe standardı Türkiye’ye ...

T.C. Resmi Gazete

SİRKÜLER

Sirküler No: 2022/4 GERÇEK KİŞİLERİN 2021 TAKVİM YILINDA ELDE ETTİKLERİ KAR PAYLARI, ÜCRET GELİRLERİ, GAYRİMENKUL SERMAYE İRATLARI VE DİĞER MENKUL KIYMET GELİRLERİNİN YILLIK BEYANNAME İLE BEYAN DURUMU

    SİNERJİ SİRKÜLER RAPOR

 

 

Sirküler Tarihi: 11.01.2022

Sirküler No      : 2022/4

 

GERÇEK KİŞİLERİN 2021 TAKVİM YILINDA ELDE ETTİKLERİ KAR PAYLARI, ÜCRET GELİRLERİ, GAYRİMENKUL SERMAYE İRATLARI VE DİĞER MENKUL KIYMET GELİRLERİNİN YILLIK BEYANNAME İLE BEYAN DURUMU

Gerçek kişilerin 2021 takvim yılında elde ettikleri gelirler toplamı (yıl içinde elde edilen gelirlerin indirim ve istisna tutarları içinde kalan kısımları ile beyanı gerekmeyen ücret gelirleri dışındaki), 53.000.-TL’yi aşmadığı takdirde, Türkiye’de vergi tevkifatına tabi tutulmuş olan menkul sermaye iratları ve işyeri kira gelirleri beyan edilmeyecektir. 

Bir takvim yılı içinde elde edilen ve 2021 yılı için toplamı 2.800 TL'yi aşmayan, vergi tevkifatına ve istisna uygulamasına konu olmayan menkul ve gayrimenkul sermaye iratları ise her halükarda yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilecektir.

53.000.-TL tutarındaki haddin aşılıp aşılmadığının tespitinde; elde edilen gayrimenkul sermaye iratları, değer artış kazançları ve menkul sermaye iratlarının toplam tutarı esas alınacaktır.

Yurt içi şirketlerden elde edilen temettü gelirlerinde ise (tam mükellef kurumlardan elde edilen kar paylarının yarısı gelir vergisinden istisna olduğu için) brüt 106.000.-TL’den daha fazla temettü geliri elde edilmediği sürece yıllık beyan zorunluluğu bulunmamaktadır (istisna edilen tutara tekabül eden dahil, toplam temettü üzerinden yapılan stopajın tamamı beyan edilen temettü üzerinden hesaplanan vergiden mahsup edilebilmektedir). Ancak burada 53.000.-TL tutarındaki beyan haddinin aşılıp aşılmadığının tespitinde; elde edilen gayrimenkul sermaye iratları, değer artış kazançları ve menkul sermaye iratlarının toplam tutarı esas alınmaktadır.  

Gelir Vergisi Kanununun 21. maddesi ile gayrimenkullerin mesken olarak kiraya verilmesinden bir takvim yılı içinde elde edilen hasılatın 2021 yılı için 7.000.-TL'si gelir vergisinden istisna edilmiştir. Ticari, zirai veya mesleki kazancını yıllık beyanname ile bildirmek mecburiyetinde olanlar Yasa gereği 7.000,-TL’lik istisnadan yararlanamamaktadırlar. Ayrıca istisna haddinin üzerinde hasılat elde edenlerden, beyanı gerekip gerekmediğine bakılmaksızın ayrı ayrı veya birlikte elde ettiği ücret, menkul sermaye iradı, gayrimenkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratlarının gayri safi tutarları toplamı 103. maddede yazılı tarifenin üçüncü diliminde ücret gelirleri için yer alan tutarı aşanlar (2021 yılı için 190.000.-TL) bu istisnadan faydalanamamaktadır. 

2021 yılında elde edilen ücret gelirlerinin yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan durumu ise şu şekilde olacaktır:

a) Tek işverenden elde ettikleri ücret gelirleri toplamının 650.000 TL'yi aşması (bu tutarın tespitinde stopaj gelir vergisi matrahlarının toplamı dikkate alınacaktır),

b) Birden fazla işverenden alınan ücretler toplamının 650.000.-TL'yi aşmamakla birlikte, birinciden sonraki işverenden alınan ücretler toplamının gelir vergisi tarifesinin ikinci gelir diliminde yer alan tutarı (2021 yılı için 53.000 TL'yi) aşması,

c) Birden fazla işverenden kesinti yoluyla vergilendirilmiş ücret geliri elde eden ücretlilerden, birinci işverenden aldıkları ücret geliri dahil olmak üzere aldıkları ücretlerin toplamı 650.000.-TL'yi aşan ücretliler, söz konusu ücret gelirlerinin tamamını yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan edeceklerdir.

Birden fazla işverenden ücret alınması halinde, birinci işverenden alınan ücretin hangisi olacağı ücretli tarafından serbestçe belirlenebilmektedir.

Bir takvim yılı içinde tek işverenden alınan ve tevkif suretiyle vergilendirilen ücretlerin yıllık toplamı 650.000 TL’yi aşmadığı takdirde beyanname verilmeyecektir.

Ücret gelirlerinin beyana tabi olma durumu kendi içinde değerlendirilecek olup, diğer gelirlerin bulunması halinde bu gelirler hesaplamaya dahil edilmeyecektir. Bir başka ifade ile diğer gelirlerin beyan edilip edilmeyeceğinin tespitinde, ücret gelirleri tutar olarak dikkate alınmayacaktır.

Örnek:

- Tek işyerinden elde edilmiş ücret geliri   : 660.000.-TL

 - İşyeri kira geliri (brüt-stopaj dahil-)        : 36.000.-TL

- Eurobond faiz geliri                                  : 15.000 TL

2021 yılında elde edilen ücret geliri 650.000 TL’yi aştığından, Mart 2022 yılı içinde yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilecektir. İşyeri kira tutarı ile Eurobond faizinin toplamı 2021 yılı için beyan haddi olan 53.000.-TL’yi aşmadığından bu gelirler beyan edilmeyecektir.

Öte yandan 2021 yılı içinde Türkiye’de elde edilmiş olan aşağıdaki gelirler de beyana tabi bulunmamaktadır:

a) Mevduat faizleri,

b) Özel finans kurumlarından elde edilen kar payları,

c) Repo kazançları,

d) Hazine bonosu ve Devlet tahvil ve bonolarının faizi ile satış kazançları,

e) Banka ve diğer özel şirketlerin tahvil ve bonolarının faizi ile satış kazançları,

f) Yatırım fonları katılma belgeleri satış kazançları,

g) Vadeli işlem ve opsiyon sözleşmelerinden elde edilen gelirler,

h) Kaldıraçlı işlem gelirleri (Foreks),

ı) BİST’te işlem gören hisse senedi alım satım kazançları,

i) BİST’de işlem gören varantlar.

Yukarıda belirtilen gelirlerin tutarı ne olursa olsun beyanname verilmez ve diğer gelirler nedeniyle beyanname verilmesi halinde de bu gelirler beyannameye dahil edilmez.

 

  Saygılarımızla,

      SİNERJİ

Bağımsız Denetim

Danışmanlık ve Yeminli

Mali Müşavirlik Ltd. Şti



DOSYAYI İNDİR (Sağ Tık/Farklı Kaydet)