SİNERJİ SİRKÜLER RAPOR
Sirküler Tarihi: 01.03.2021
Sirküler No : 2021/12
MİKRO İHRACAT (KOLAYLAŞTIRILMIŞ HIZLI İHRACAT) UYGULAMASI VE GERÇEK KİŞİLERE TANINAN GELİR VERGİSİ TEŞVİKİ
Gümrük mevzuatına göre ihracata konu eşya 300 kg ve 15.000 € limitine kadar ise Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı ile ihracatı gerçekleştirilebilmekte ve bu tür ihracat mikro ihracat veya kolaylaştırılmış, hızlı ihracat olarak tanımlanmaktadır.
Mikro ihracatta bütün gümrük işlemleri (gümrük beyanı dahil) vasıtalı temsil yoluyla “operatörlerce” gerçekleştirilmektedir. Söz konusu operatörler, hava yolu ve/veya kara yolu ile hızlı kargo taşımacılığı kapsamındaki gönderilerin gümrük beyanı dahil tüm gümrük işlemlerini dolaylı temsil yoluyla yapmaya yetkili tüzel kişileri ifade etmektedir.
Mikro ihracat rejiminde ihracatçı firma, ihraç malına ait fatura aslını yetkili kargo şirketine göndermekte, bunun dışında gümrüğe beyan konusunda herhangi bir mükellefiyeti bulunmamaktadır. Gümrük işlemleri yetkili kargo şirketince gerçekleştirilmektedir.
Mikro ihracatlarda ihracatçılar, KDV Kanunu'nun ilgili hükümleri çerçevesinde, yapmış oldukları ihracata ilişkin olarak yüklenmiş oldukları KDV'yi iade alabilmektedirler.
Bahsolunan ihracat, gümrük müşavirliği masrafları ile ihracatçı birliği onayı ve ihracatçı birliğine üye olma şartları gibi bürokratik uygulamalara tabi olmadığından düşük masraflı hızlı ve kolay gerçekleşen ihracatlardandır.
7256 sayılı Kanun’un 16. maddesi ile Gelir Vergisi Kanunu’nun 89. maddesinin birinci fıkrasına eklenen bent hükmü ile tam mükellef gerçek kişilere, mikro ihracat kapsamında gerçekleştirdikleri ihracat kazancının %50’sini gelir vergisi matrahının tespitinde indirim olarak gösterebilme imkanı getirilmiştir.
Gelir Vergisi Kanunu’nun 89. maddesinin birinci fıkrasına eklenen 16 numaralı bent hükmü uyarınca, tam mükellef gerçek kişilerin 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun 225. maddesi kapsamında dolaylı temsilci olarak yetkili kılınan Posta İdaresi ya da hızlı kargo taşımacılığı yapan şirketler tarafından düzenlenen elektronik ticaret gümrük beyannamesiyle gerçekleştirdikleri mal ihracatı kapsamında elde ettikleri kazancın %50’si gelir vergisi matrahının tespitinde, gelir vergisi beyannamesinde bildirilecek gelirlerden indirilebilecektir.
Bu indirimden yararlanılabilmesi için bu kapsamda sayılan;
a) İhracattan kaynaklanan hasılatları toplamı yıllık 400.000 Türk lirasına kadar olanların, ilgili yılda kendilerinin sigortalı olması,
b) İhracattan kaynaklanan hasılatları toplamı yıllık 800.000 Türk lirasına kadar olanların, ilgili yılda kendilerinin sigortalı olması ve en az ortalama bir tam zamanlı ya da eş değer kısmi zamanlı işçi çalıştırması,
c) İhracattan kaynaklanan hasılatları toplamı yıllık 1.600.000 Türk lirasına kadar olanların, ilgili yılda kendilerinin sigortalı olması ve en az ortalama iki tam zamanlı ya da eş değer kısmi zamanlı işçi çalıştırması,
d) İhracattan kaynaklanan hasılatları toplamı yıllık 2.400.000 Türk lirasına kadar olanların, ilgili yılda kendilerinin sigortalı olması ve en az ortalama üç tam zamanlı ya da eş değer kısmi zamanlı işçi çalıştırması gerekmektedir (Sigortalı ibaresi 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında sigortalı sayılanları ifade etmektedir).
Saygılarımızla,
SİNERJİ
Bağımsız Denetim
Danışmanlık ve Yeminli
Mali Müşavirlik Ltd. Şti.