Pratik Bilgiler

» Amortisman Sınırı
» Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
» Emlak Vergisi Oranları
» Fatura Düzenleme Sınırı
» Değer Artış Kazançları İstisna Tutarları
» Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel
» Yıllık Ücretli İzinler

Muhasebe Standartları

» Ülke içinde kullanılan muhasebe standartlarını uluslararası standartlarla bütünleştirebilmek için 1995 yılından bu yana 43 uluslararası muhasebe standardı Türkiye’ye ...

T.C. Resmi Gazete

SİRKÜLER

Sirküler No: 2020/22 1 TEMMUZ 2020 TARİHİ İTİBARIYLA E-FATURA VE E-İRSALİYE UYGULAMASINA GEÇMEK ZORUNDA OLAN MÜKELLEFLER

    SİNERJİ SİRKÜLER RAPOR

 

Sirküler Tarihi: 18.06.2020

Sirküler No      : 2020/22

 

1 TEMMUZ 2020 TARİHİ İTİBARIYLA E-FATURA VE E-İRSALİYE UYGULAMASINA GEÇMEK ZORUNDA OLAN MÜKELLEFLER

Hazine ve Maliye Bakanlığınca 19.10.2019 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 509 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile bazı mükellef gruplarına 01.07.2020 tarihinden itibaren e-fatura ve e-irsaliye uygulamasına geçme zorunluluğu getirildi.

1. 01.07.2020 Tarihinden İtibaren E-Fatura Uygulamasına Geçmek Zorunda Olan Mükellefler: 

509 sıra numaralı VUK Genel Tebliği uyarınca, 2018 veya 2019 hesap dönemleri brüt satış hasılatı 5 Milyon TL ve üzeri olan mükelleflere, 01.07.2020 tarihinden itibaren e-Fatura uygulamasına geçiş zorunluluğu getirildi. Bu kapsamda bulunan mükellefler ayrıca yine 01.7.2020 tarihine kadar e-Defter uygulamasına geçmek zorundalar.

2018 veya müteakip hesap dönemleri brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) 5 Milyon TL ve üzeri olan mükellefler Gelir/Kurumlar Vergisi Beyannamelerinin verildiği tarihi izleyen hesap dönemi başından itibaren  e-Arşiv Fatura uygulamasına da geçmek zorundalar.

2. 01.07.2020 Tarihinden İtibaren E-İrsaliye Uygulamasına Geçmek Zorunda Olan Mükellefler: 

e-İrsaliye uygulaması ile de kağıt irsaliyeler artık GİB tarafından belirlenen standartlara göre elektronik belge olarak düzenlenecek ve elektronik ortamda iletilip, muhafaza ve ibraz edilebilecek.

Kendisine e-İrsaliye düzenlenen mükellefler, istemeleri halinde, e-İrsaliyeye konu malların ne kadarlık kısmının teslim alındığını/kabul edildiğini, teslim alınmayan mallara ilişkin olarak, kabul edilmeyen mal miktarını ve nedenini uygulama üzerinden e-İrsaliye Yanıtı ile e-İrsaliyeyi düzenleyene iletebilecek.

e-İrsaliye Yanıtı ile yapılan kısmi kabul durumlarında, kabul edilmeyen malların satıcısına geri gönderimi için, alıcının e-İrsaliye uygulamasına kayıtlı kullanıcı olması durumunda e-İrsaliyenin, uygulamaya kayıtlı kullanıcı olmaması durumunda ise matbu kağıt sevk irsaliyesinin ayrıca düzenlenmesi gerekecek.

Düzenlenen e-İrsaliyenin, alıcısının ya da muhteviyatındaki malların tamamının hatalı olması halinde, alıcısı tarafından e-İrsaliye Yanıtı ile tamamen reddedilmesi de mümkün. Ancak ret işleminin malın fiili sevkinden önce yapılması zorunlu. Malın fiili sevkinden sonra gönderilecek ret e-İrsaliye yanıtları hükümsüz olup, bu durumda malı taşıyan/taşıttıran tarafından yeni bir e-İrsaliye düzenlenmesi gerekecek.

509 sıra numaralı VUK Genel Tebliğine göre aşağıda sayılan mükellefler 01.07.2020 tarihine kadar e-İrsaliye uygulamasına geçmek ve bu tarihten itibaren (bu tarih dahil) irsaliye belgelerini e-İrsaliye olarak düzenlemek zorundalar:

1. E-Fatura uygulamasına kayıtlı olan ve 2018 veya müteakip hesap dönemleri brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) 25 Milyon TL ve üzeri olan mükellefler,

2. Özel Tüketim Vergisi Kanunu’na ekli (I) sayılı listedeki malların (petrol ürünleri ve türevleri) imali, ithali, teslimi vb. faaliyetleri nedeniyle EPDK'dan lisans (bayilik lisansı dâhil) alan mükellefler,

3. Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (III) sayılı listedeki malların (alkollü ve alkolsüz içecekler ile tütünden mamul ürünler) imal, inşa, ithalini ve ana bayi/distribütör şeklinde pazarlamasını gerçekleştiren mükellefler,

4. Maden Kanunu kapsamında maden ruhsat veya sertifikası alanlar,

5. Şeker Kanununun 2 nci maddesinin (e) bendinde tanımına yer verilen şekerin imalini gerçekleştiren mükellefler,

6. e-Fatura uygulamasına kayıtlı olan mükelleflerden demir ve çelik (GTİP 72) ile demir veya çelikten eşyaların (GTİP 73) imali, ithali veya ihracı faaliyetinde bulunan mükellefler,

7. Gübre Takip Sistemi’ne kayıtlı kullanıcılar.

Ayrıca yukarıda belirtilen mükelleflerden (Hal Kayıt Sistemine bildirim yapma yükümlülüğü bulunan ve komisyoncu veya tüccar olarak sebze ve meyve ticareti ile iştigal eden mükellefler dahil) 01.01.2020 tarihinden itibaren (bu tarih dahil) işe başlayacak olanlar için e-İrsaliye uygulamasına geçme zorunluluğu, söz konusu işlemlerin gerçekleştirildiği ayı izleyen dördüncü ayın başından itibaren başlayacaktır.

 

  Saygılarımızla,

      SİNERJİ

Bağımsız Denetim

Danışmanlık ve Yeminli

Mali Müşavirlik Ltd. Şti.

 

 



DOSYAYI İNDİR (Sağ Tık/Farklı Kaydet)