Pratik Bilgiler

» Amortisman Sınırı
» Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
» Emlak Vergisi Oranları
» Fatura Düzenleme Sınırı
» Değer Artış Kazançları İstisna Tutarları
» Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel
» Yıllık Ücretli İzinler

Muhasebe Standartları

» Ülke içinde kullanılan muhasebe standartlarını uluslararası standartlarla bütünleştirebilmek için 1995 yılından bu yana 43 uluslararası muhasebe standardı Türkiye’ye ...

T.C. Resmi Gazete

SİRKÜLER

Sirküler No: 2020/7 TRANSFER FİYATLANDIRMASI KONUSUNDA ÖNEMLİ DÜZENLEMELER YAPILDI

    SİNERJİ SİRKÜLER RAPOR

 

Sirküler Tarihi: 05.03.2020

Sirküler No      : 2020/7

 

TRANSFER FİYATLANDIRMASI KONUSUNDA ÖNEMLİ DÜZENLEMELER YAPILDI

25 Şubat 2020 tarih ve 31050 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 2151 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile transfer fiyatlandırması konusunda önemli düzenlemeler yapıldı.

Anılan Karar ile;

1. Transfer fiyatlandırmasında, ilişkinin doğrudan veya dolaylı olarak ortaklık kanalıyla oluştuğu durumlarda, örtülü kazanç dağıtımı kapsamında değerlendirme yapılması için, en az %10 oranında ortaklık, oy veya kar payı hakkının olması şartı aranacağı ve ilişkili kişiler açısından bu oranların topluca dikkate alınacağı yönündeki kanuni düzenleme Karar’a yansıtıldı.

2. “İşleme dayalı kâr yöntemleri” ibaresi “İşlemsel kâr yöntemleri” olarak değiştirildi.

3. Peşin fiyatlandırma anlaşmalarına ilişkin süre üç yıldan beş yıla çıkartıldı; anlaşmanın yenilenmesi talebi ile ilgili olarak mükellefin İdareye başvuru süresinin ise mevcut anlaşmanın bitiminden 6 ay öncesine kadar yapılabilmesine imkan tanındı.

4. Peşin fiyatlandırma anlaşması geçmişe de uygulanabilecek. Mükellef ve İdare, belirlenen yöntemin zamanaşımına uğramamış geçmiş vergilendirme dönemlerine de tatbik edilmesini, Vergi Usul Kanununun pişmanlık ve ıslah hükümlerinin uygulanmasının mümkün olması ile anlaşma koşullarının bu dönemlerde de geçerli olması halinde, anlaşma kapsamına almak suretiyle sağlayabilecek.

5. Türkiye, OECD’nin BEPS çalışmaları kapsamında transfer fiyatlandırma konusundaki bazı uygulamalarını sistemine dahil etti.

BEPS (Base erosion and profit shifting); temel erozyon ve kâr değişimi olarak tercüme edilmekte olup, çok uluslu şirketler tarafından kârın yüksek vergi alanlarından düşük vergi alanlarına kaydırılmasını, böylece yüksek vergi bölgelerinin vergi tabanını aşındırmak için kullanılan kurumlar vergisi planlama stratejilerini ifade ediyor.

OECD’nin BEPS çalışmaları kapsamında transfer fiyatlandırması ile ilgili olarak sisteme belgelendirme kapsamında;

1. Genel rapor,

2. Ülke bazlı rapor dokümanı dahil edildi.

Bu kapsamda belirli şartları sağlayan mükelleflere yıllık transfer fiyatlandırması raporunun yanısıra genel rapor ve ülke bazlı rapor düzenleme zorunluluğu getirildi.

Genel Rapor: Çok uluslu işletmeler grubuna bağlı ve bir önceki hesap dönemine ilişkin kurumlar vergisi beyannamesi ekinde yer alan bilançodaki aktif büyüklüğü ve gelir tablosundaki net satışlar tutarının her ikisi de 500 milyon TL ve üzerinde olan kurumlar vergisi mükellefleri tarafından hazırlanacak olan raporu ifade etmekte. Bu kapsamda ilk genel rapor 2019 hesap dönemi için hazırlanacak.

Genel rapor; çok uluslu işletmeler grubunun organizasyon yapısı, işletme faaliyetlerinin tanımı, sahip olunan gayri maddi haklar, grup içi finansal işlemler ile finansal ve vergisel durumunu içerecek şekilde beş ana kategoriden oluşur.

Genel rapora ilişkin detaylar İdare tarafından belirlenecek.

Çok uluslu işletmeler grubu; farklı ülkelerde mukim olan iki veya daha fazla işletmenin dahil olduğu grubu veya bir işletmenin başka bir ülkede işyeri veya daimi temsilcisi aracılığıyla faaliyette bulunmasından dolayı vergiye tabi olması nedeniyle oluşan grubu ifade ediyor.

Ülke Bazlı Rapor: Raporlanan hesap döneminden bir önceki hesap döneminin konsolide finansal tablolarına göre toplam konsolide grup geliri 750 milyon Avro ve üzerinde olan çok uluslu işletmeler grubunun Türkiye’de mukim nihai ana işletmesi, raporlanan hesap döneminden sonraki on ikinci ayın sonuna kadar ülke bazlı raporu hazırlamak ve elektronik ortamda İdareye sunmakla mükellef. İlk ülke bazlı rapor 2019 hesap dönemi için 31 Aralık 2020 tarihine kadar İdareye sunulmak zorunda.

Yıllık Transfer Fiyatlandırması Raporu: Mükellefler aşağıda belirtilen işlemlere yönelik olarak yıllık transfer fiyatlandırması rapora hazırlamak mecburiyetindeler:

a) Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığına kayıtlı mükelleflerin bir hesap dönemi içinde ilişkili kişilerle yaptığı yurt içi ve yurt dışı işlemler,

b) Diğer kurumlar vergisi mükelleflerinin bir hesap dönemi içinde ilişkili kişilerle yaptığı yurt dışı işlemler,

c) Serbest bölgelerde faaliyette bulunan kurumlar vergisi mükelleflerinin ilişkili kişilerle yaptığı yurt içi işlemler,

d) Tüm kurumlar vergisi mükelleflerinin yurt dışı şubeleri ve serbest bölgelerde bulunan ilişkili kişilerle yaptığı işlemler.

Yıllık transfer fiyatlandırması raporunun, kurumlar vergisi beyannamesinin verilme süresine kadar hazırlanması ve bu süre sona erdikten sonra, istenmesi durumunda İdareye veya vergi incelemesi yapmaya yetkili olanlara ibraz edilmesi zorunlu.

Yıllık transfer fiyatlandırması raporunda yer alması gereken bilgi ve belgeler ilgili Kararda detaylı bir şekilde belirlenmiştir.

Transfer fiyatlandırmasına ilişkin belgelendirme yükümlülüklerinin tam ve zamanında yerine getirilmiş olması kaydıyla, örtülü olarak dağıtılan kazanç nedeniyle zamanında tahakkuk ettirilmemiş veya eksik tahakkuk ettirilmiş vergiler için vergi ziyaı cezası %50 indirimli uygulanmaktadır.

 

 

Saygılarımızla,

 

Erdal SÖNMEZ   &   Bülent ERSAN

SİNERJİ Bağımsız Denetim

Danışmanlık ve Yeminli Mali Müşavirlik Ltd. Şti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 



DOSYAYI İNDİR (Sağ Tık/Farklı Kaydet)