SİNERJİ SİRKÜLER RAPOR
Sirküler Tarihi: 18.03.2019
Sirküler No : 2019/9
VERGİSİNİ DÜZENLİ ÖDEYEN MÜKELLEFLER GELİR VE KURUMLAR VERGİSİNİ %5 İNDİRİMLİ ÖDEYEBİLECEKLER
Bilindiği üzere Gelir Vergisi Kanunu'nun mükerrer 121. maddesiyle; vergisini zamanında ödeyen ve Kanunda belirtilen diğer şartları taşıyan gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerine, yıllık gelir veya kurumlar vergisi beyannameleri üzerinden hesaplanan verginin %5’ini, ödenmesi gereken vergiden indirme imkanı getirilmiştir. Bu kapsamda gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri Mart ve Nisan aylarında verecekleri yıllık gelir ve kurumlar vergisi beyannameleri üzerinde dilerlerse vergi indirimi hakkını kullanabilecekler.
Vergi indiriminden;
a) Ticari, zirai veya mesleki faaliyetleri nedeniyle gelir vergisi mükellefiyeti tesis ettirmiş olanlar,
b) (Finans ve bankacılık sektörlerinde faaliyet gösterenler, sigorta ve reasürans şirketleri, emeklilik şirketleri ve emeklilik yatırım fonları hariç) bütün kurumlar vergisi mükellefleri yararlanabilecek.
Basit usule tabi mükellefler de %5’lik vergi indiriminden yararlanabilecek.
GİB'in web sayfasına eklenen sorgulama ekranı ile her bir mükellefin bu indirimden yararlanıp yararlanamayacaklarını sorgulamaları mümkün.
Vergi İndiriminden Yararlanma Şartları:
Mükelleflerin vergi indiriminden yararlanabilme şartları Kanunda aşağıdaki gibi belirlenmiş durumda:
a) İndirimin hesaplanacağı beyannamenin ait olduğu yıl ile bu yıldan önceki son iki yıla ait vergi beyannamelerinin kanuni süresi içerisinde verilmiş ve bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin kanuni süresi içerisinde ödenmiş olması (her bir beyanname itibarıyla 250 Türk lirasına kadar yapılan eksik ödemeler bu şartın ihlali sayılmamakta).
b) İndirimin hesaplanacağı beyannamenin ait olduğu yıl ile bu yıldan önceki son iki yıl içerisinde haklarında beyana tabi vergi türleri itibarıyla ikmalen, re’sen veya idarece yapılmış bir tarhiyat bulunmaması.
c) Vergi indiriminin hesaplanacağı beyannamenin verildiği tarih itibarıyla vergi aslı (vergi cezaları dahil) 1.000 TL üzerinde vadesi geçmiş borcunun bulunmaması.
d) Vergi indiriminin hesaplanacağı beyannamenin ait olduğu yıl ile önceki dört takvim yılında kaçakçılık suçu fiillerinin işlenmemiş olması gerekiyor.
Vergi indiriminden yararlanabilmek için sadece gelir veya kurumlar vergisi beyannamelerinin değil Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı vergi dairelerine verilmesi gereken tüm beyannamelerin yasal süresinde verilmesi ve bu beyannameler üzerine tahakkuk eden bütün vergilerin de yasal süresinde ödenmesi şart.
Hesaplanan indirim tutarının tavanı Kanunda 1 milyon Türk lirası olarak öngörülmüş durumda. Bu tutarın üzerinde vergi indiriminden yararlanmak mümkün değil.
İndirilecek tutarın ödenmesi gereken vergiden fazla olması durumunda kalan tutar, yıllık gelir veya kurumlar vergisi beyannamesinin verilmesi gereken tarihi izleyen bir tam yıl içinde mükellefin beyanı üzerine tahakkuk eden diğer vergilerinden mahsup edilebilecek. Bu süre içinde mahsup edilemeyen tutarların mükelleflere iadesi ise mümkün değil.
Vergi indiriminden yararlanan mükelleflerin, şartları taşımadığının sonradan tespiti halinde ilgili vergilendirme döneminde indirim nedeniyle alınmayan vergiler bu kez vergi ziyaı cezası uygulanmaksızın mükelleften istenecek.
İndirimin hesaplanacağı beyannamenin ait olduğu yıl ile bu yıldan önceki son iki yılda herhangi bir vergiye ilişkin beyanın gerçek durumu yansıtmadığının indirimden yararlanıldıktan sonra tespiti üzerine, yapılan tarhiyatların kesinleşmesi halinde de yine indirim nedeniyle alınmayan vergiler, vergi ziyaı cezası uygulanmaksızın mükelleften istenecek.
Kanuni süresi içinde verilen bir beyannameye ilişkin olarak kanuni süresinden sonra düzeltme amacıyla veya pişmanlıkla verilen beyannameler vergi indiriminden yararlanılmasına engel teşkil etmiyor.
Saygılarımızla,
Erdal SÖNMEZ & Bülent ERSAN
SİNERJİ Bağımsız Denetim
Danışmanlık ve Yeminli Mali Müşavirlik Ltd. Şti.