Pratik Bilgiler

» Amortisman Sınırı
» Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
» Emlak Vergisi Oranları
» Fatura Düzenleme Sınırı
» Değer Artış Kazançları İstisna Tutarları
» Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel
» Yıllık Ücretli İzinler

Muhasebe Standartları

» Ülke içinde kullanılan muhasebe standartlarını uluslararası standartlarla bütünleştirebilmek için 1995 yılından bu yana 43 uluslararası muhasebe standardı Türkiye’ye ...

T.C. Resmi Gazete

SİRKÜLER

Sirküler No: 2018/11 7104 SAYILI KANUNLA VERGİ KANUNLARINDA ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI

 

    SİNERJİ SİRKÜLER RAPOR

 

Sirküler Tarihi: 10.04.2018

Sirküler No      : 2018/11

7104 SAYILI KANUNLA VERGİ KANUNLARINDA ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI

6 Nisan 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 7104 sayılı Kanunla muhtelif vergi kanunları ve kanun hükmünde kararnamelerde önemli değişiklikler yapıldı.

Yapılan düzenlemeler ana hatları ile aşağıda açıklanmaya çalışılmıştır:

1. Arsa karşılığı inşaat işlerinde KDV mükellefiyeti bulunmayan arsa sahiplerine müteahhitlerce yapılan konut ve iş yeri teslimleri Maliye Bakanlığı'nın düzenlemeleri uyarınca KDV'ye tabi idi. Ancak bu konudaki yargı kararları anılan nitelikteki teslimlerin KDV'ye tabi olmadığı yönünde idi. KDV Kanunu'nda yapılan değişiklik ile arsa karşılığı inşaat işlerinde müteahhit tarafından arsa payına karşılık arsa sahibine yapılacak konut veya işyeri teslimleri KDV'ye tabi kılındı. Söz konusu düzenleme 6.4.2018 tarihinden sonra yapılan teslimlere uygulanacak.

KDV'nin hesabında verginin matrahı, arsa sahibe teslim edilecek konut veya işyerlerinin maliyetine toptan satışlar için % 5, perakende satışlar için % 10 ilave edilmek suretiyle belirlenecek. Burada arsa sahibine yapılacak olan tek bir konut veya iş yeri teslimini perakende teslim, birden fazla konut veya iş yeri teslimini ise toptan teslim olarak yorumlamak doğru olacaktır kanaatindeyiz.

2. KDV Kanunu'nun 13. maddesi ile Özel Tüketim Vergisi Kanunu'nun 5. maddesinde yapılan değişiklikle free shop veya duty free olarak bilinen gümrüksüz satış mağazalarına veya bunların depolarına yapılan teslimlerin ihracat teslimi sayılmasına yönelik düzenleme yapıldı. Böylelikle bahsolunan mağazalara ülke içinden yapılacak mal satışları KDV ve ÖTV'den istisna edildi. Bu değişiklik gümrüksüz satış mağazalarının ülke içi alımları nedeniyle KDV ve ÖTV'den kaynaklı maliyetlerini düşüreceği gibi ülke içinden bu mağazalara vergisiz satış yapacak firmalara da yüklendikleri KDV ve ÖTV'yi iade alma olanağı sağlıyor. Anılan düzenleme 1.6.2018 tarihinde yürürlüğe girecek.

3. KDV Kanunu'nun 13. maddesinde yapılan değişiklikle 1.6.2018 tarihinde yürürlüğe girmek üzere genel ve özel bütçeli kamu idarelerine, il özel idarelerine, belediyelere ve köylere bağışlanmak üzere yapılan okul, sağlık tesisi ve yüz yatak (kalkınmada öncelikli yörelerde elli yatak) kapasitesinden az olmamak üzere öğrenci yurdu ile çocuk yuvası, yetiştirme yurdu, huzurevi, bakım ve rehabilitasyon merkezi, mülki idare amirlerinin izni ve denetimine tabi ibadethaneler, Diyanet İşleri Başkanlığı denetimine tabi yaygın din eğitimi verilen tesisler, Gençlik ve Spor Bakanlığına ait gençlik merkezleri ile gençlik ve izcilik kamplarının inşası dolayısıyla bağışta bulunacaklara yapılacak teslim ve hizmetler katma değer vergisinden istisna edildi.  

4. 1.6.2018 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere Türkiye’de yerleşik olmayan yabancı uyruklu gerçek kişilere verilen sağlık hizmetleri katma değer vergisi istisnası kapsamına alındı.

5. 1.6.2018 tarihinde yürürlüğe girmek üzere 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu kapsamındaki teknoloji geliştirme bölgesi ile ihtisas teknoloji geliştirme bölgesinde, 5746 sayılı Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun kapsamındaki Ar-Ge ve tasarım merkezlerinde, 6550 sayılı Araştırma Altyapılarının Desteklenmesine Dair Kanun kapsamındaki araştırma laboratuvarlarında Ar-Ge, yenilik ve tasarım faaliyetlerinde bulunanlara, münhasıran bu faaliyetlerinde kullanılmak üzere yapılan yeni makina ve teçhizat teslimleri KDV'den istisna edildi.  

6. Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 17. maddesinde yapılan düzenleme ile 1.6.2018 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere adi ortaklıkların sermaye şirketine dönüşmesi işlemleri KDV’den istisna edildi.

7. 1.6.2018 tarihinden geçerli olmak üzere konfeksiyon kırpıntılarının teslimi KDV istisnası kapsamına alındı.

8. İndirimli orana tabi teslim ve hizmetler nedeniyle teslim ve hizmetin gerçekleştiği vergilendirme döneminden sonra ortaya çıkan giderler veya yapılan iskontolar dolayısıyla yüklenilen ve indirim yoluyla telafi edilemeyen katma değer vergisi de iade hesabına dahil edilebilecek.

9. 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere katma değer vergisinde indirim hakkı, vergiyi doğuran olayın vuku bulduğu takvim yılını takip eden takvim yılı sonuna kadar kullanılabilecek.

10. 1.1.2019 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere Vergi Usul Kanunu'nun 322. maddesine göre değersiz hale gelen alacaklara ilişkin hesaplanan ve beyan edilen katma değer vergisi alacağın zarar yazıldığı vergilendirme döneminde indirim konusu yapılabilecek.

11. 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere Vergi Usul Kanunu'nun 323. maddesine göre şüpheli alacak karşılığı ayrılmak suretiyle gelir veya kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider olarak dikkate alınan katma değer vergisi, gelir veya kurumlar vergisi matrahının tespitinde gelir olarak dikkate alınması koşuluyla indirim konusu yapılabilecek.

12. Maliye Bakanlığınca belirlenen faydalı ömürlerini tamamladıktan sonra zayi olan veya istisna kapsamında teslim edilen amortismana tabi iktisadi kıymetlere ilişkin yüklenilen katma değer vergisi ile faydalı ömrünü tamamlamadan zayi olan veya istisna kapsamında teslim edilen amortismana tabi iktisadi kıymetlere ilişkin yüklenilen katma değer vergisinin kullanılan süreye isabet eden kısmı indirilebilecek.

13. Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 30. maddesinde yapılan değişiklik ile transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü olarak dağıtılan kazançlara ilişkin ithalde veya sorumlu sıfatıyla ödenen katma değer vergisinin yanı sıra Türkiye'deki işlemler nedeniyle satıcıya ödenen ve satıcı tarafından da ilgili vergilendirme döneminde beyan edilerek ödenen katma değer vergisinin alıcı tarafından indirilebilmesine imkan sağlandı.

14. 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere istisna edilmiş işlemlerde indirilemeyen Katma Değer Vergisi işlemin gerçekleştiği dönemi izleyen ikinci takvim yılının sonuna kadar talep edilmesi şartıyla iadeye konu edilebilecek.

15. 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere imalatçılar tarafından yapılan ihracat işlemlerinden kaynaklanan iadelerde, yüklenilen katma değer vergisi yerine sektörler itibarıyla ihracat bedelinin belli bir oranına kadar iade yaptırma konusunda Maliye Bakanlığına yetki verildi.

16. KDV Kanununda değişiklik yapılarak “Hasılat esaslı vergilendirme sistemi” getirildi. Buna göre ticari kazancı işletme hesabı esasına göre tespit edilenler ile mesleki kazancı serbest meslek kazanç deflerine göre tespit edilenlerden, Bakanlar Kurulu tarafından belirlenen sektör ve meslek grupları kapsamında yer alanların talep etmesi halinde, hasılatları üzerinden belirli bir oranda KDV ödemeleri yönünde düzenleme yapıldı (Bu düzenleme 1 Ocak 2019 tarihinde yürürlüğe girecek).

17. Maliye Bakanlığına Vergi Usul Kanunu uyarınca işletme hesabı esasına göre defter tutan mükelleflerin ödeme zamanını, beyannamenin verildiği ayı takip eden ikinci ayın sonuna kadar uzatma konusunda yetki verildi.

18. 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere teknoloji geliştirme bölgesinde ve ihtisas teknoloji geliştirme bölgesinde faaliyette bulunanların bu bölgelerde ürettikleri oyun yazılımları da istisna kapsamına dahil edildi. Ayrıca Katma Değer Vergisi Kanunu'nun  geçici 20. maddesi kapsamında katma değer vergisinden istisna edilen işlemler nedeniyle yüklenilen vergilerin indirimine imkan tanındı.

19. Taksi, dolmuş, minibüs ve umum servis araçlarına ait ticari plakaların elden çıkarılmasından doğan kazançların tamamı gelir vergisinden istisna edildi. Ayrıca taksi, dolmuş, minibüs ve umum servislere ait ticari plakaların, 6.4.2018 tarihinden önce elden çıkarılmasından doğan kazanç ve işlemlerle ilgili olarak vergi incelemeleri veya takdir işlemlerine istinaden herhangi bir vergi tarhiyatı yapılmayacak, vergi cezası kesilmeyecek, daha önce yapılmış olan tarhiyatlardan ve kesilmiş cezalardan varsa açılmış davalardan feragat edilmesi kaydıyla vazgeçilecek, tahakkuk eden tutarlar terkin edilecek. Tahsil edilen tutarlar ise red ve iade edilmeyecek.

20. KDV iadelerinde vergi müfettişlerince yapılacak iade incelemelerinin süresi üç ay olarak belirlendi. Bu süre idarece 2 aya kadar uzatılabilecek (Bu hüküm 1.1.2019 tarihinden sonraki vergilendirme dönemlerine ilişkin olarak yapılacak incelemelerde uygulanmak üzere 1.1.2019 tarihinde yürürlüğe girecek).

21. Taksi, dolmuş, minibüs ve umum servis araçlarına ait ticari plakaların devrine ilişkin işlemlerde, alım satım bedeli üzerinden (binde 30) oranında harç alınacak.

22. Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlere de KDV iadelerinde rapor düzenleme yetkisi verildi. Serbest muhasebeci mali müşavirler beyannamelerini imzaladıkları dönem ve mükelleflerle sınırlı olmak kaydıyla KDV İade raporu düzenleyebilecekler.

Uygulamaya ilişkin olarak Maliye Bakanlığı rapor düzenleyecek serbest muhasebeci mali müşavirlerde aranacak nitelik ve şartlar ile rapor düzenlenebilecek iade türlerini ve azami iade tutarlarını tespite ve uygulamaya ilişkin usul ve esasları belirlemeye yetkili kılındı.

Serbest muhasebeci mali müşavirler, iadeye ilişkin düzenledikleri raporların doğru olmasından sorumlu tutulacaklar. Düzenledikleri raporun doğru olmaması halinde, rapor kapsamı ile sınırlı olmak üzere ziya uğratılan vergilerden ve kesilecek cezalardan mükellefle birlikte müştereken ve müteselsilen sorumlu tutulacaklar.

Katma Değer Vergisi Kanun Tasarısında bulunan bazı önemli düzenlemeler ise Meclisteki görüşmelerde tasarı metninde çıkarıldı. Grup katma değer vergisi mükellefiyeti, sonraki döneme devreden KDV’nin iadesi, 31.12.2018 tarihi itibarıyla mükellefler tarafından indirim yoluyla telafi edilemeyen katma değer vergisinin ayrı bir hesapta izlenmesi ve iadesi uygulaması Plan ve Bütçe Komisyonu metninde yer almakla birlikte TBMM Genel Kurul görüşmelerinde yasa metninden çıkarıldı.

 

Saygılarımızla,

 

Erdal SÖNMEZ   &   Bülent ERSAN

SİNERJİ Bağımsız Denetim

Danışmanlık ve Yeminli Mali Müşavirlik Ltd. Şti.



DOSYAYI İNDİR (Sağ Tık/Farklı Kaydet)