SİNERJİ SİRKÜLER RAPOR
Sirküler Tarihi: 20.02.2018
Sirküler No : 2018/5
TELİF KAZANÇLARI İSTİSNASINDAN YARARLANABİLMEK İÇİN ESERİN TESCİL ETTİRİLMESİ ZORUNLU
Bilindiği üzere Gelir Vergisi Kanunu'nun 18. maddesi ile; "Müellif, mütercim, heykeltraş, hattat, ressam, bestekâr, bilgisayar programcısı ve mucitlerin ve bunların kanuni mirasçılarının şiir, hikaye, roman, makale, bilimsel araştırma ve incelemeleri, bilgisayar yazılımı, röportaj, karikatür, fotoğraf, film, video band, radyo ve televizyon senaryo ve oyunu gibi eserlerini gazete, dergi, bilgisayar ve internet ortamı, radyo, televizyon ve videoda yayınlanmak veya kitap, CD, disket, resim, heykel ve nota halindeki eserleri ile ihtira beratlarını satmak veya bunlar üzerindeki mevcut haklarını devir ve temlik etmek veya kiralamak suretiyle elde ettikleri hasılat Gelir Vergisinden müstesna" kılınmıştır.
Eserlerin yayımlanması, temsili, icra ve teşhiri gibi suretlerle değerlendirilmesi karşılığında alınan bedel ve ücretler de istisnaya dahildir.
Yukarıda yazılı kazançların arızi olarak elde edilmesi istisna hükmünün uygulanmasına engel teşkil etmemektedir.
Bahsolunan kazançlar gelir vergisinden istisna edilmiş olmakla birlikte Gelir Vergisi Kanunu'nun 94. maddesi uyarınca ödemeyi yapan mükelleflerce, istisna serbest meslek kazancı elde eden müelliflere yapılan ödemelerden % 17 oranında gelir vergisi stopajı yapılması gerekmektedir.
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Gelir İdaresi Başkanlığı'na gönderilen 16/8/2017 tarihli resmi yazıda, " ... gelir vergisi istisnasından yararlanmak isteyenlerin, Genel Müdürlüğümüze başvuru yaparak meydana getirdikleri eserlerin, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında yer aldığına ilişkin bir yazı alması uygulamasına 4/8/2017 tarihinden itibaren son verilmiş ve konuya ilişkin Genel Müdürlüğümüz internet sayfasında gerekli duyuru yapılmıştır. Bu tarihten sonra söz konusu gelir vergisi istisnasından yararlanmak isteyenlerin, 5846 sayılı Kanun'un 13 üncü maddesi çerçevesinde Genel Müdürlüğümüz nezdinde gerçekleştirilen kayıt ve tescil işlemlerine yönlendirilmesi sağlanmaktadır...." şeklinde açıklama yapılmıştır.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın söz konusu yazısı uyarınca, Gelir Vergisi Kanunu'nun 18. maddesi kapsamında serbest meslek kazanç istisnasından yararlanmak isteyen mükelleflerin eserlerini, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun 13. maddesi çerçevesinde kayıt ve tescil ettirmeleri gerekmektedir.
Telif eserleri istisnası kapsamında elde edilen kazançlar için yıllık gelir vergisi beyannamesi verilmesi; diğer kazançlar için beyanname verilmesi durumunda ise bu kazançların beyannameye dahil edilmesi söz konusu değildir.
Münhasıran Gelir Vergisi Kanununun 18. maddesinde belirtilen türden faaliyetlerde bulunan ve eserlerini sadece aynı Kanunun 94. maddesinde belirtilen kişi veya kurumlara teslim eden serbest meslek erbabından isteyenlerin, defter tasdik ettirme ve tutma ile belge düzenleme zorunluluğu bulunmamaktadır. Bu durumda, anılan yasa maddesinde sayılan kişiler tarafından müelliflere yapılan ödemelerden kesilecek olan %17 oranındaki gelir vergisi stopajı, müellifler için nihai vergi yükü olacaktır.
Ancak söz konusu faaliyetlerin süreklilik arz edecek şekilde yapılması durumunda, istisna kapsamındaki eserlerin Gelir Vergisi Kanunu'nun 94. maddesinde sayılanlar dışındakilere de satılması halinde, bu eserlere ilişkin yapılacak ödemeler üzerinden gelir vergisi stopajı yapılamayacağı için müelliflerin işe başlama bildiriminde bulunma, serbest meslek kazanç defteri tutma ve serbest meslek makbuzu düzenleme mecburiyeti bulunmaktadır.
Saygılarımızla,
Erdal SÖNMEZ & Bülent ERSAN
SİNERJİ Bağımsız Denetim
Danışmanlık ve Yeminli Mali Müşavirlik Ltd. Şti.