SİNERJİ SİRKÜLER RAPOR
Sirküler Tarihi: 28.06.2017
Sirküler No : 2017/24
1 TEMMUZ 2017 TARİHİNDE MAL İHRACI VE YOLCU BERABERİ EŞYA İHRACI KAPSAMINDA YAPILAN SATIŞLARDA E-FATURA DÜZENLENMESİ ZORUNLULUĞU BAŞLIYOR
20.06.2015 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 454 sıra no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde; e-Fatura uygulamasına kayıtlı olan mükelleflerden mal ihracı ve yolcu beraberi eşya ihracı (Türkiye’de ikamet etmeyenlere KDV hesaplanarak yapılan satışlar) kapsamında fatura düzenleyecek olanların, bahsolunan faturalarını da 01.01.2016 tarihinden itibaren e-fatura olarak düzenleyecekleri belirtilmişti. Bu süre daha sonra ilgili tebliğlerle 01.01.2017 ve son olarak da 01.07.2017 tarihlerine uzatılmıştı.
Anılan düzenlemelere göre e-Fatura uygulamasına kayıtlı olan mükelleflerden mal ihracı ve yolcu beraberi eşya ihracı (Türkiye’de ikamet etmeyenlere KDV hesaplanarak yapılan satışlar) kapsamında fatura düzenleyecek olanlar, bahsi geçen faturalarını 1 Temmuz 2017 tarihinden itibaren e-Fatura olarak düzenlemek zorundalar.
İhracat faturalarının e-fatura olarak düzenlenmesi zorunluluğu Gümrük Beyannamesi ekinde yer alan mal ihracı faturaları için geçerli. Diğer belgelerin (serbest bölge işlem formu, transit ticaret formu vb.) ekinde yer alan ihracat faturaları, e-fatura kapsamında bulunmuyor.
Tax free faturası düzenleyen mükellefler uyumlu bir yazılım programı kullanarak yükleme modülü ile ihracat faturası veya tax free faturası düzenleyebilecekler. Bununla birlikte GİP portal uygulamasının da 1 Temmuz 2017 tarihine kadar ihracat ve yolcu beraberi eşya faturası düzenleyebilir hale getirilmesi bekleniyor.
İhracat veya tax- free faturalarının e-fatura olarak düzenlenip gönderilmesi zorunluluğu yalnızca e-fatura uygulamasına kayıtlı mükellefler için geçerli.
Uygulamayı kullanarak fatura düzenleyen mükelleflerin;
1. e-fatura sistemine kayıtlı olmaları,
2. Düzenleyecekleri ihracat faturalarında alıcı bilgilerine ilaveten Gümrük ve Ticaret Bakanlığının bilgilerine de yer vermeleri gerekiyor.
Düzenlenen faturalar (gümrük beyannamesi ekinde gönderildiğinden) Gümrük ve Ticaret Bakanlığı sisteminde de görülecek.
Söz konusu faturaların e-Fatura olarak düzenlenmesi ve gönderilmesine ilişkin usul ve esaslar ile uygulamadan yararlanma yöntemleri http://www.efatura.gov.tr/ adresinde yayınlanan “e-Fatura Uygulaması Gümrük İşlemleri Kılavuzu”nda ayrıntılı olarak açıklanmış durumda.
Saygılarımızla,
Erdal SÖNMEZ & Bülent ERSAN
SİNERJİ Bağımsız Denetim
Danışmanlık ve Yeminli Mali Müşavirlik Ltd. Şti.