Sirküler Tarihi: 21.07.2015
Sirküler No : 2015/26
SERMAYE AMORTİSMANI UYGULAMASI BAŞLADI
Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 10. maddesine 6637 sayılı Kanunla eklenen ( ı ) bendi hükmü ile sermaye şirketlerine, Kanun'da öngörülen şekilde nakdi sermaye artışları üzerinden hesaplanacak tutarın %50'sini kurum kazancının tespitine indirim olarak dikkate alabilmeleri imkanı getirilmiştir.
30 Haziran 2015 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 2015/7910 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile indirim oranları belirlenmiştir. Anılan Karar da dikkate alınarak uygulamanın usul ve esasları ana başlıklar halinde aşağıda özetlenemeye çalışılmıştır:
1. İndirim uygulamasından finans, bankacılık ve sigortacılık sektörlerinde faaliyet gösteren kurumlar ile kamu iktisadi teşebbüsleri dışındaki sermaye şirketleri yararlanabilecektir.
2. Uygulama 01.07.2015 tarihinden sonraki sermaye artırımları için geçerlidir.
3. İndirime esas tutarın belirlenmesinde sermaye şirketlerinin ilgili hesap dönemi içinde, ticaret siciline tescil edilmiş olan ödenmiş veya çıkarılmış sermaye tutarlarındaki nakdi sermaye artışları veya yeni kurulan sermaye şirketlerinde ödenmiş sermayenin nakit olarak karşılanan kısmı dikkate alınacaktır.
4. İndirim oranının uygulanacağı tutar, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından indirimden yararlanılan yıl için en son açıklanan, bankalarca açılan TL cinsinden ticari kredilere uygulanan ağırlıklı yıllık ortalama faiz oranı esas alınarak belirlenecektir.
5. İndirimden, sermaye artırımına ilişkin kararın veya ilk kuruluş aşamasında ana sözleşmenin tescil edildiği hesap döneminden itibaren başlamak üzere izleyen her bir dönem için ayrı ayrı yararlanılacaktır.
6. Sonraki dönemlerde sermaye azaltımı yapılması halinde azaltılan sermaye tutarı indirim hesaplamasında dikkate alınmayacaktır.
7. Hesaplanacak indirim tutarı, nakdi sermayenin ödendiği ay kesri tam ay sayılmak suretiyle hesap döneminin kalan ay süresi kadar hesaplanacaktır.
Matrahın yetersiz olması nedeniyle ilgili dönemde indirim konusu yapılamayan tutarlar, sonraki hesap dönemlerine devredecektir.
8. Sermaye şirketlerine nakit dışındaki varlık devirlerinden kaynaklananlar dahil olmak üzere, sermaye şirketlerinin birleşme, devir ve bölünme işlemlerine taraf olmalarından veya bilançoda yer alan öz sermaye kalemlerinin sermayeye eklenmesinden kaynaklanan sermaye artırımları indirim hesaplamasında dikkate alınmayacaktır.
9. Ortaklar veya ortaklarla ilişkili kişilerce kredi kullanılmak veya borç alınmak suretiyle gerçekleştirilen sermaye artırımları indirim hesaplamasında dikkate alınmayacaktır.
10. a) Payları borsada işlem gören halka açık sermaye şirketlerinden, indirimden yararlanılan yılın son günü itibarıyla, Merkezi Kayıt Kuruluşu A.Ş. nezdinde borsada işlem görebilir nitelikte pay olarak izlenen payların nominal tutarının ticaret siciline tescil edilmiş
olan ödenmiş veya çıkarılmış sermayeye oranı