Pratik Bilgiler

» Amortisman Sınırı
» Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
» Emlak Vergisi Oranları
» Fatura Düzenleme Sınırı
» Değer Artış Kazançları İstisna Tutarları
» Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel
» Yıllık Ücretli İzinler

Muhasebe Standartları

» Ülke içinde kullanılan muhasebe standartlarını uluslararası standartlarla bütünleştirebilmek için 1995 yılından bu yana 43 uluslararası muhasebe standardı Türkiye’ye ...

T.C. Resmi Gazete

SİRKÜLER

Sirküler No:2014/48 ÖĞRENCİ BURSLARININ VERGİSEL BOYUTU

   
 
Sirküler Tarihi: 19.12.2014
Sirküler No      : 2014/48
 
ÖĞRENCİ BURSLARININ VERGİSEL BOYUTU
 
Gerek gelir vergisi gerekse kurumlar vergisi mükelleflerinin son yıllarda özellikle üniversite öğrencilerine öğrenim bursu vermesi durumu ile sıklıkla karşılaşılmaktadır.
Mükellefler çoğu kez verdikleri öğrenci burslarının vergi matrahlarının tespitinde indirim olarak dikkate alınabileceğini düşünmektedirler.
Gelir Vergisi Kanunu'nun 28/2. maddesinde; resmi ve özel müesseseler ve şahıslar hesabına Türkiye'de tahsilde bulunan öğrenciye iaşe (yiyecek), ibate (barınma) ve tahsil gideri olarak ödenen paraların gelir vergisinden müstesna olduğu hükme bağlanmıştır.
Anılan hüküm uyarınca;
a) Öğrencilerin Türkiye'de tahsilde bulunması,
b) Yapılan ödemenin yeme ve yatma giderleri ile tahsil giderlerinin karşılanması
amacına yönelik bulunması,
c) Ödemenin bizzat öğrencilere yapılması,
d) Bursu veren ile öğrenciler arasında işçi-işveren (hizmet) ilişkisi bulunmaması,
halinde ödenen burslar üzerinden herhangi bir vergi kesintisi yapılmayacaktır.
Bursun, bursu veren mükellef tarafından gider yazılabilmesi hususunda ise Gelir Vergisi Kanunu'nun 40. maddesi belirleyici rol olmaktadır.
Kanun'un anılan maddesinde, ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderlerin kurum kazancının tespitinde gider olarak indirileceği hükme bağlanmıştır. Yine aynı Kanun'un 28 inci maddesinde tahsil ve tatbikat giderleri karşılığı olarak resmî ve özel müesseseler ve şahıslar hesabına Türkiye'de tahsilde bulunan öğrenciye iaşe, ibate ve tahsil gideri olarak ödenen paralar ile öğrencilere tatbikat dolayısıyla öğretim müesseseleri veya tahsil masrafları deruhte edenler tarafından verilen paraların gelir vergisinden istisna edileceği belirtilmiştir.
Maliye Bakanlığı'nın konuya ilişkin görüşüne göre;
a) Burs verilen kişilerin okulu bitirdikten sonra işletmede hizmet yükümlülükleri nedeniyle çalışacaklarını gösteren bir sözleşme düzenlenmesi ve durumun herhangi bir inceleme anında denetim elemanına ispatlanması,
b) Burs   verilecek  kişilerin,   Türkiye'nin   her   tarafında   eğitim   gören öğrencilerin  katılabileceği bir yarışma sınavı sonunda başarılı olması,
c) Verilecek burs miktarının işin önemi ve genişliği ile orantılı olması,
halinde verilen burslar kurum kazancının tespitinde gider olarak hasılattan indirilebilecektir. Yukarıda belirtilen koşullar çerçevesinde burs veren gelir vergisi mükellefi tacirler de ticari işletmelerinden elde ettikleri ticari kazançlarından burs ödemelerini indirebileceklerdir.
 
Saygılarımızla,
 
Erdal SÖNMEZ   &   Bülent ERSAN
SİNERJİ Bağımsız Denetim
Danışmanlık ve Yeminli Mali Müşavirlik Ltd. Şti.
 
 
 
 



DOSYAYI İNDİR (Sağ Tık/Farklı Kaydet)